söndag 5 februari 2012

Slank hund, ljummen bris och blida idag.

Atle poserar i köket, det har sina fördelar med löptikar runt knutarna. Ofrivillig bantningskur då han inte har tid att äta (och är jobbig och nästan gratis om någon vill köpa honom just då).


Så plötsligt är han slank som en vidja igen. Ska försöka hålla honom i det skicket, knäpp vinkel det här men det syns att han har midja så här ovanifrån.

Populäraste platsen i köket när det är kallt och vi eldar extra mycket inomhus. Då ställer husse fram en köksstol vid järnspisen så att en kisse kan gotta sig i värmen ett tag. Här är det Nils som värmer sig.

Sedan var det lilla tjockkkorven Tjorv som slappade framför värmen ett tag.

Andra tjockkorvar satt i salen framför spisen och smakade på Hanssons goda semlor med en värmande kopp kaffe. Tja det är väl bara jag som är en tjockis, mannen har aldrig problem med vikten det är både gener och hans sätt att äta och jobba fysiskt som ser till att han är i samma form som när han var 30 år.

I salen är det också varmt och ännu bättre har det blivit sedan vi monterade upp fläkten i taket förra veckan. Det är 3.80 m i takhöjd här inne så all värme fördelar sig ovanför pannbenet.

Men inte nu längre för här på kaffebordet är det +25, liten ljummen bris i pannluggen men det kan jag leva med då det blev så mycket jämnare temperatur i övrigt. Varmt och gott i alla hörn när vi eldar på!

För elda i spisarna det gör vi när det är kallt. Mellan 30-36 minus den här helgen, elmätaren rasslar iväg om vi inte hjälper jordvärmepumpen på traven. Redan vid -17 så går elpatron igång och det kan vi undvika om vi eldar i spisarna. Men vår kyla är inget mot hur det har varit i Jokkmokk i helgen, 15 mil norrut vid polcirkeln.
När trädgårdsmäsatern ringde mig i lördagsmorse för att höra hur vi hade det här hemma så var det -47 på morgonen i Jokkmokk. När han åkte hem med en kompis mitt på dagen så var det fulll kalabalik bland marknadsbesökare som skulle köra hem till södra Sverige och till sina hotell nere vid kusten. Många bilar strejkade med batterier som gett upp i kylan. I Jokkmokk gick inte ett enda bilbatteri att uppbringa, efter nån timme var det slutsålt på macken.
Ett tips, åk med Jokkmokksbussen om ni ska dit, den går i alla väder. Det är ett litet samhälle med få motovärmare och är det -40 så hjälper inte det en gång om batteriet är risigt. 

Bilden är från vår uppfriskande promenad idag. Disigt men ljust tack vare solen, bitigt i kinderna fast det var rena rama blidan med -25!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails