tisdag 14 februari 2012

Lammruta och karmstolar

I söndags lagade jag en köttfärslåda (eller lammruta som jag kallar det) som är väldigt god och lätt att variera, lagar den som dagens lunch på jobbet också. Den här är gjord på älg- och lammfärs som passar att blanda med varandra då älgfärsen är extremt mager och lätt blir torr.
Jag löser en eller två buljongtärningar i lite hett vatten och tillsätter kryddor och ströbröd. Kryddor den här dagen var pepparmix, rosmarin, lite sherry och en stor matsked tomatpuré. Rör ihop smeten och smaka av ifall det ska vara mer salt, oftast räcker det med buljongen. Smeta ut den i en form och tryck ned lite osttärningar, oliver, soltorkadtomat eller vad som finns och är gott.

Idag använde jag en bit Kvibille gräddädel som legat i kylen och blivit lite för torr, det fick räcka med det. Grädda i ugnen 200 grader tills den fått färg och är genomstekt. Jag serverar den med en god sallad och cremefraiche med örter och vitlök. Klyftpotatis är alltid gott till helst med palsternacka och morot.
Sedan är trädgårdsmästaren så nöjd då han kan ta lite "köttfärslimpa" på hårdbrödmackan till sin tekopp senare på kvällen. Lättlagat som passar att göra stora plåtar av, går att frysa in i protioner om man vill .

Lediga söndagen ägandes åt hemmet, tvätta och städa lite, trava in ved till nästa köldknäpp och promenad ute i fina soliga vädret.
Jag har en fundering på våra sköna karmstolar runt bordet, de tar väldigt mycket utrymme men är sköna. När vi flyttade in här så hade vi bara köket, badrummet och sovrummet färdigt. Vi ville sitta bra i vårt kök som också fungerade som vardagsrum.  Nu har det gått många år och vi har vardagsrum men vi sitter fortfarande helst i köket när vi umgås med våra vänner. Men jag är lite less på dessa stora tunga stolar som tar väldigt mycket yta.
De är containerfynd nästa allihop, det var på den tiden folk kastade allting osorterat och vi som var mer bohemiska kunde fynda fina rejäla möbler på så vis.
Lite skönt skulle det vara med lätta, nätta pinnstolar som är sprillans nya och inte måste renoveras, limmas eller putsas på nåt vis, vad tror ni om det?

2 kommentarer:

Sandra sa...

Jag lägger alla mina röster på att du har kvar dina karmstolar, är man köksmänniska så är man och då vill man sitta bekvämt.
Själv bytte jag till nya och gjorde mig av med mina gamla för kanske 10 år sedan och är inne på tredje paret nya, för nytt håller inte!
Arkviera de gamla om du vill prova nya..
Lammfärsen såg förövrigt delikat ut, fortsatt trevlig helg önskas från Spadvägen.

Annelie sa...

Hej Sandra, det blir till att arkivera den dagen jag köper nya. Möjligtvis att de åker när vi ska ha loppis här på gården. Vi har väldigt många grejor, bra och mindre bra i våra uthus...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails