söndag 19 december 2010

Julgrupper och hyacinter


Jag har varit ledig idag men inte trädgårdsmästaren. Han har planterat julgrupper för till veckan så är vi igång med julhandeln. På hans företag innebär det julblommor i olika kompositioner. Blomsterförmedlingen som kommer via e-posten tar liksom aldrig slut och då kan man inte stå där med noll koll.


Det gäller att vara förberedd, de flesta blommor går att plantera i förväg och det håller de på med här. Planterar och går igenom beställningar, gör de nya arrangemang och samplanteringar och möblerar om bland sina växter och "sticks" (det är de som syns på bilden, små dekorationer som man kan sticka ned i mossan eller gruset). Sticksen är oftast färdiga men kan också vara kanlestänger, torkade apelsiner, äppelskivor och kottar som jag tycker är finast men tomtar i alla former säljer mest.


Minikontoret vi planteringsbordet. Energidryck "Franks" och Julmust går det många av under högsäsong. En kort intensiv period med långa arbetsdagar. T har stukat två fingrar på höger hand när han spelade innebandy för tre veckor sedan, man använder helst hela handen när man packar jorden i julplanteringarna. Det har inte läkt så jag tror nästa att han har fått en spricka.
-De får ju aldrig vila, det ska kapas ved, skottas snö, hämtas hö och spettas lös ensilage, tror faan att dom aldrig blir bra!
Gormar T mellan varven när jag påpekar att han har fina wienerkorvar på på höger hand


T och Lars håller ställningarna nere vid planteringsbordet och tjejerna sköter butiken och snittblommorna. I år har de haft problem med att få tag i grönmossa från leverantörerna i södra Sverige som inte hunnit skörda innan snön kom.
Man kan aldrig lita på att någon annan ordnar saker åt en, vilken tur att jag envisades med att plocka egen mossa ute på skjutfälten i höstas säger T (det gör han hursomhelst varje år).


Här står dom, julgrupperna med tomtar och hyacinter. Det är ganska svalt här i glashuset även fast det är nedgrävt i marken för att ta tillvara värmen. Varma skor och kofta måste man ha på sig när man jobbar, håller väl en 18 grader nu när det är -25 ute.
Lager av miniväxter och jord på det svala golvet, längre bort ser man backar med hyacinter som står ljust och svalt. Förr i tiden så sattes dom som lök i backar och bars ned i källaren på hösten för att sedan bäras upp så de kom igång lagom till jul, de höll på med det långt in på 80-talet, nu köper man dom färdigdrivna. Samma var det med tulpanerna, 30 000 lökar som skulle planteras och bäras ned i källaren och sedan upp igen i ljuset. Det var slitsamt men oj vad fina tulpaner och hållbara! Nu är det mest bara skräp tycker jag och de slår nästan aldrig ut, de bara stannar i sin tulpanform.
de var bättre förr... eller det var på ett annat sätt iallafall, nu ska allt gå så fort och vi hinner ha flera omgångar med hyacinter och amaryllis hemma innan julafton. Förr satt man och tindrade med ögonen och väntade på att hyacinten skulle slå ut precis till julafton.


2 kommentarer:

malin sa...

Det ser ut som en dröm till arbete !!

Annelie sa...

Ja visst har han det, det säger han själv också. Men visst, det finns dagar när han skulle byta bort jobbet mot vad som helst!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails