onsdag 6 maj 2009

Fårstatus

Vi har köpt 4 tackor som vi ska hämta hem när alla har fått sina lamm. Lammen ska vara minst 1 vecka innan man får transportera dom. Nu tar vi i med lite marginal, så vi tar hem allihop pingsthelgen då är de minsta 2-3 veckor gamla. Tre tackor har fått 5 lamm. 3 baggar och två "flickor". En tacka är tom, vi får se om vi byter ut henne eller om hon får följa med iallafall. Det kanske blev en bom när hon gick hos baggen i höstas. Då kan det bli lamm nästa gång iallafall.

Bilden är från boken Får som är fårägarens husbibel. Erik Sjödin författaren och hela Sveriges fårnestor (internationellt också) avled 90 år gammal tidigare i vår.

http://www.faravelsforbundet.com/ kan man hitta intressanta artiklar om man är intresserad av får förstås. Läste om att Tesco (Storbritanniens största livsmedelskedja) vill att deras lammkötts-leverantörer i Nya Zeeland ska sluta med att använda vallhundar för att det stressar fåren.
Jag har aldrig varit med och sett hur Nya Zeeländska fårfarmare jobbar men nog låter det som en omöjlig uppgift att sköta stora besättningar (1000 djur eller mer) utan dessa duktiga vallare.
Man måste ju fråga sig vad som är alternativet. Människor som smyger runt och flaxar med armarna, gärna lågavlönade? Eller helikoptrar?
Vad vet jag som inte har ett enda får hemma på gården ännu.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails