Det här var 4:e provningen jag var på med Tommy Calner som guide. Han är bra, en kille som älskar whiskey och gärna förmedlar sina kunskaper. I höst arrangerar han sin andra resa till whiskey meckat Skottland.
Det var många glas att hålla reda på. Inga mängder, kanske 1,5-2cl i varje glas. Speciellt med den här provningen var att samtliga var naturligt färgade och kallfiltrerade. Det är vanligt att tillsätta E 150 för att få fram en guldbrun färg och kallfiltrering gör man för att proteinerna i whiskeyn inte ska göra drycken grumlig om man vill tillsätta is (vilket man inte ska göra, då smakar det ingenting). Vi provar först rent och sedan med en halv tesked vatten. Rumstempererat vatten gör hela drycken, den blir aromatisk och lenare.
Den starkaste var en singel cask Glen Scotia på 62%. Den behövde verkligen en skvätt vatten!
När provningen var över åt vi en god grillbuffé som Restaurang Garniz komponerat.
Gott och trevligt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar