söndag 30 oktober 2011

El och megasystem

Efter en lång arbetsvecka med kvällsöppet och "löningshelg" så var det skönt att vara hemma på söndag. Vi fick finväder och kunde jobba ute hela dagen. Några timmar ägnades åt att ta ned alla elstängsel. Nästa år blir det nya ytor att stängsla för vi vill ha parasitfria beten. Tanken är att rotera betesytan under 3 år dvs det är tre vintrar till nästa gång det går lamm och betar i den här delen av hagen.

Tidigare på förmiddagen tog vi bilen och åkte ut till skogen. Jag har jobbat mycket och mannen har legat på sjukhus så Atle har inte fått göra något roligt på två veckor. Bara vanligt vaktande av gården och någon lite kort promenad hemmavid. Han älskar att åka bil, vill helst sitta i baksätet men får man bara ett mysigt skinn att sitta på så duger bagaget också. Vi åkte förbi flera jaktlag som satt och fikade men där vi stannade jagade dom inte idag.

Inte vet jag om det här är så mycket roligare? Men vi kombinerar nytta med nöje, kollar nästa års tranbärsställen och våra egna skogsskiften. Det här är hela Sveriges livlina, grön el från Suorvadammen och Luleälv. Ganska imponerande, man är så van att se elgatorna så man tänker inte på dom. Kanske kan man jämföra dom med vindkraftverken som växer upp i stora parker numer. De står där och tar plats men så mycket mer väsen gör dom inte. Fast det kryper lite i kroppen när jag går under sådana här "elgrejor". Energifält i megaformat! Om du är intresserad kan man hitta mer om vad megasystemet i Norrbotten är och hur det kommer sig att det finns här.
Imorgon är det ny intensiv arbetsvecka men nästa helg ska jag vara ledig, det blir skönt!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails