tisdag 18 oktober 2011

Skinnen har kommit

Skinnleverans från Tranås, Ett svart och resten vita. Valde att bereda två vita som klippta ekoskinn, de är så mjuka och fina. Resten gjorde vi mattskinn av, det är fullängd på päsen dvs inte klippta alls.
Fluffiga och vita, vi slaktade ju en av våra avelsbaggar ifjol och det skinnet är gigantiskt. I allafall i jämförelse med lammskinnen, det är stort, lockigt och ulligt. Hamnar nog i vår soffa skulle jag tro, avelsbaggarna lämnar en inte oberörd så skinnet väcker minnen.

Nu ska vi snart skicka ny leverans för beredning, i år tänkte jag prova Donnia. De jag pratat med är väldigt nöjd med deras beredning och hantering av beställningarna plus att det går snabbt. Men det är klart att ulliga Finullskinn inte samma som silvriga och storlockiga skinn från Pälsfår.


Här hos oss är det lite jobbigt just nu då trädgårdsmästaren är inlagd för sprucken blindtarm. Han har haft molande värk i magen i 3 veckor. På vårdcentralen så menade hans läkare att det inte var blintarmen (som vi trodde) utan att han troligen var gluten- eller laktosintolerant med en kronisk inflammation i tarmen som följd.
Jag har tjatat om akuten när han har legat och vridit sig som en mask på nätterna men han har vägrat och ätit olika tabletter för att döva smärtan (för att han skulle ju få komma på magröntgen såsmåningom).

Men tillslut så ringde han VC och läkaren, som då hade fått alla provsvar och kunde se att några allergier var det inte frågan om, ordnade en akutremiss.
Det här var i fredags, feberfri, smärttålig trädgårdsmästare med fina blodvärden anländer till akuten, tre läkare inklusive överläkaren tittar och klämmer och skickar hem honom utan åtgärd med besked att det inte är blindtarmen och han får fortsätta vänta på remiss till röntgen.

Så har vi genomlidit helgen, har gått ganska bra men nätterna är värst då smärtorna kommer. Måndag morgon åkte han in igen och se nu visade proverna på att det var en infektion i kroppen. Magen är röntgad och ultraljudsundersökt, den visade ett sår på blindtarmen och ett främmande föremål i tjocktarmen.

Idag har de gått in och sugit ut var och spolat rent. Hans blindtarm hade spruckit och det lilla såret som syntes var det som var kvar resten hade läkt ihop igen. Det främmande föremålet vet vi fortfarande inte vad det är. Den operationen blir sen, nu måste han klara av den här behandlingen först. Han får stanna på akutavdelningen ett tag till.


8 kommentarer:

Anonym sa...

jösses!! stackars karl, attan vad han ska haft ont i kistan, hoppas det nu går bra så att han blir kurant igen. vad fina skinnen är!! ska ni sälja nåt?? jag är ju spekulant som du kanske minns :)
Babs

Susanna G sa...

Stackarn, hälsa till honom, hoppas det blir bättre snart! Era fina fårskinn, är det något ni säljer? Vill så gärna ha ett:) om som nu inte är jättedyra:) skit om er, kram

Annelie sa...

Nu är han på bättringsvägen men fortfarande på Sunderbyn. Skinnen ska säljas förstås, ska gå igenom dem och sätta pris. Lägger ut det här på bloggen så får ni boka ett om ni är intresserad.

Mien sa...

Stackars trädgårdsmästaren! Vi hoppas på snabbt tillfrisknande.
Vi skickar våra skinn till Donnia, mest av gammal vana kanske. Jag tycker de är ok. Det viktigaste i skinnhanteringen är dock att man har en duktig slaktare som inte har sönder skinnen. Beredningen är rätt dyr, jag tycker det är svårt att ta abetalt sedan för skinnen. Allra helst med tanke på att man i sista JULA-katalogen kan köpa vita lammskinn från Nya Zeeland för 300 kr. Bara beredningen kostar ju mer.

Norra Vildans sa...

Hälsa trädgårdsmästaren!

Annelie sa...

Han är hemma och mycket piggare, ska ta det lugnt och vila.
Mien; 300:-??? men det är väl skillnad på skinn och skinn. Även om de är vita. De gråa IKEA-skinnen går ju inte att jämföra med äkta pälsskinn. Är säker på att våra kunder också ser och känner skillnaden. En del som gärna vill ha skinn men inte har råd köper de billiga. Just nu så sover Alte på ett tvättbart från IKEA, jag är för rädd om de fina vita än så länge.

Sandra sa...

Åhhhhh vilka ljuvliga skinn!
Är avundsjuk av det grövsta...

Linda Färnevik sa...

Själv rekomenderar jag inte Donnia. Vi har skickat dit en gång och resultatet var sämre än Tranås.

Den största anledningen till att välja Tranås annars, är att skinnen garvas i Sverige. Tycker det är vansinne att skinnen ska skickas till Öst för att beredas av antagligen underbetalda arbetare, och sedan tillbaka igen bara för att det ska bli några kronor billigare per skinn...

Men det är min åsikt...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails