söndag 13 mars 2011

Ulliga, lockiga renar och goda viltmiddagen!


Vassaste bönan i byn, Nessy 9år, hälsar på baggarna. Hon gillar att jaga älg och ren men det här var ena lurviga saker. Näe ulliga och lockiga renar var inget för henne.
Förra vintern smet hon och jagade efter några renar och var borta i flera timmar. Matte Sussie var ute och letade och fick vara riktigt orolig innan hon av en tillfällighet hittade henne på ett skoterspår helt slut och apatisk.


Här är Nessy med sin dotter och dotterdotter, de jagar gobitar i snön. Dansk Svensk gårdshund är ju främst en gårdsvaktare och råttjägare men en del har väldigt stark jaktinstinkt. Nessy hon jagar stort som smått, fågel och fyrbeta djur medan de andra två är mer för gobitar och någon sork.Lördag bjöd på kanonväder, vi kunde vara ute hela dagen. Städade i höladan och eldade lite skräp. Krattade ensilage och halmade ströbäddar.Det var Sussie och hennes flickor (Atles tjejer) som kom förbi på sin lördagspromenad. Här lyckades jag få med alla på samma bild. Det är inte lätt för hastigheten är hög på de här brudarna (Sussie står iallafall still) och kondition har de. Atle har ju sitt gamla benbrott dom gör att han blir halt om han studsar runt för mycket så han är inte lika kvick.


Lördag var också dagen för vår återkommande viltmiddag här på höjden. Trädgårdsmästaren och hans kompisar tillagar det som jagats under höst och vinter.
Vi smög in en lammstek på buffén också. Det är den han putsar till lite grovt här på bild.

Sedan var det orre, järpe, hare och älg. Fåglar och hare får man börja med att plocka och flå. Älgen och lammet är ju färdigstyckat och putsat då där är det bara att bestämma hur de ska tillagas.
Peter och Åsas 3 åriga dotter Ebbas reaktion när hon såg den vita haren; åhh vad söt, ska vi äta den, vad gott! Det är så befriande och skönt att veta att vissa barn verkligen får se hur maten kommer på bordet.

I år var vi 16 vuxna och 5 barn, när vi började med den här årliga middagen för 6-7 år sedan så var det inga barn med helt enkelt för att de inte fanns då. Ljudnivån är hög och all mat smakade fantastiskt bra som vanligt.

Stig och T förser sig ur grytorna, på menyn var det följande...
Älgstek med enbär- och chillikryddad gräddsås.
Canneloni fyllda med färserad orre och skogssvamp
Tjälknöl marinerad med tranbär och honung
Gryta på hare med svamp och morötter
Stekt orre med rödvinssås
Sallad med tomater och skivade fikon
Potatisbakelser med palsternacka och västerbottensost bakade i smördeg.
När man äter så här mycket så är det gott med en lättare efterrätt så vi åt glass med skogshallon till efterrätt!

Det är valfritt vad man vill dricka till, det får var och en ta med sig!
Måste säga att grytan med älg och vår inlagda chilli var väldigt god och lagom stark. Lammsteken fick gå på låg temperatur i ugnen så den blev väldigt saftig och god den också.

Sedan när barnen börjar knoppa in så kan vi spela spel och verkligen umgås.
Spelade Retrospelet uppdelade på två lag tjejer mot killar. Måste säga att våra vänner har barn som är vana att vara med, de somnar i kökssoffan eller inne i salen fast det är hög ljudnivå och det spelas musik och pratas.

Åsså lite musikfrågor från spotify.


Vi är flera som bara ses några gånger per år just så här, det är verkligen trevligt och vi har alltid roligt tillsammans, det blir mycket som ska avhandlas sedan sist.
Hus som byggs, jobb som byts och även relationer som förändras.

2 kommentarer:

Maria sa...

Mums med viltmiddag. Vi äter ofta både lamm och ren.

Annelie sa...

Ja det är gott, men renkött har de senaste åren blivit enbart suovas för vår del. Det är supergott med riktig fin lättrökt renfransyska!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails