torsdag 10 mars 2011

Se upp med knarrande golv!


Vi bor ju i en gammal norrbottensgård. Golven är furuplank som är kilsågade dvs den avsmalnande toppen och den bredare rotändan är kvar. Så här gjorde man innan sågverken gjorde jobbet. De är alltså handbilade och hyvlade för hand och undersidan är grovt tillyxade. Golven lades med topp- och rotände mot varann för att få ett fint rejält golv. För att få det att hålla ihop så narade man med stora dymlingar.
Senare tiders golv är ju spontade men det blev "modernt" när sågverken och hyvlerierna slog igenom 1880-1900.

Här syns undersidan på en golvplanka, golvåsarna som var av timmer bar upp golvet och för att det skulle bli jämt och ligga still så högg man ut undersidan på planken, anpassade efter hur golvstocken var formad.
När vi renoverade så gjöt vi en platta i bl a köket, sedan så la vi reglar under stockarna, inte cc60 som är dagens byggnorm, snarare cc200 som passar bra när man har tjocka dimensioner på planken och de redan är anpassade för det avståndet. Det är ett "flytande" homogent plankgolv vi pratar om här.


Nåväl det såg ut så här när jag kom hem idag, trädgårdsmästaren har varit hemma och donat med golvplanken för vi har haft ett läckage på en slang till diskmaskinen.

Antagligen har det stått och droppat väldigt länge för att nu på slutet snarare spruta ut vatten i diskbänkskåpet och vidare ned på golvet bakom diskbänken, ned mellan golvspringorna. Vi har ett plasttråg under diskmaskinen men vad hjälper det när det är en slang till maskinen som är trasig och allt rinner ned bakom?

Vi har lite "knarriga" golv i vanliga fall men just framför diskbänken har det börjat "knirka" ordentligt nu i vinter.
Se upp med knarrande golv! Jag har tjatat på T om just det här, att vi nog har en vattenskada. Men vi har kollat och känt på ledningar men inte märkt något så det är lurigt. Inte förrän jag städade diskbänkskåpet samtidigt som maskinen var igång förstod jag att här har vi ett seriöst problem som stavas VATTENSKADA.Trädgårdsmästaren tar igen sig lite efter några vansinnesutbrott när han för fjärde gången har varit upp på vinden och letat verktyg plus att han här precis har kommit på hur j*vla idiotiskt varmt det är att ha på sig långkalsoger under jeansen inomhus.

Det är ju bra att vi inte har trossbotten eller parkettgolv. När planken var avlägsnade så var det lätt att dra ut den blöta isoleringen och känna efter hur reglarna klarat allt vatten. Det var bara en som vi fick ta bort alla andra var torra och fina. Så nu är all isolering under diskbänken borta och det står två fläktar och brummar nere på betongen *hemtrevligt*.

Men lite bök och stök var det, de här planken jonglerar man inte med precis, långa och tunga som de är. Jag är hursomhelst glad att vi inte behöver riva hela köket, nu får fläktarna sköta jobbet om det så ska ta hela våren.

På lördag har vi viltmiddag så då ska golvet tillbaka provisoriskt så våra kockar och gäster inte behöver hoppa runt bland reglarna.

3 kommentarer:

malin sa...

Kära nån *blir alldeles svettig* ska man behöva riva upp golvet i köket...här har det också blivit mer knarr under vintern....

Jag går och stoppar huvudet i sanden en stund istället... :-)

Annelie sa...

Ett tips, om ni har börjat störa er på knarret och undviker att gå just där då är det nog något tokigt!!!

Anonym sa...

Har sett att det numera finns ett särskilt pulver som hjälper mot knarr i trägolv. Se KnarrKvitt.se

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails