torsdag 17 mars 2011

Klippardag


Idag har alla blivit klippta och verkade. Jag tänkte göra allt i god tid det här året och då är klippning 5 veckor innan de första lammen kommer ok.


De vuxna var i fint hull, men årslammen var tunnare precis som jag befarat. Ska nog dela dem i två grupper så lammen får äta upp sig med eget foder .


Klippare idag var Martin från Antnäs, kabelsaxen monterade vi upp i lufttrumman för att få rätt höjd. Ströbädden har vuxit så den gick inte att hänga i taket. Men det fungerade utmärkt. Här är det stora Alva som blir av med ullen.


Stora Lotta och lilla Skäcken med de svart benen, hon är liten och ganska tunn.


Här står de och väntar på sin tur, nyfikna på vad vi håller på med. Martin gjorde ett mycket bra jobb, jag städade mellan klippen, öppnade box för in och utsläpp och försåg klipparen med dryck.


Ullen åker i sopsäckar den här gången, till hösten ska jag ta reda på den.

Vi tog baggarna sist (blev inga bilder tagna då), de var stillsammare men bråkiga med varandra när vi släppte tillbaka dem i boxen. Harald fick stå när han blev klippt, man ska ha ganska stor räckvidd för att nå runt en fullvuxen bagge och samtidigt orka vrida och vända på honom. Vi spände fast honom och efter de första tagen med maskinen så stod han hyfsat still och lät sig friseras.


Spattigaste lammet var Frökenfröken, hon ville inte vara med vred och vände sig som värsta masken. Det är jobbigare att klippa svarta får, det är svårt att se i allt det svarta men som tur är så var det soligt och ljust idag.


Trinda magar gör det svårt för tackorna att andas så det får gå undan med klippningen jag blir själv andfådd bara av att höra deras stånkande.
Själv har Martin 95 tackor så han har gjort det här några gånger. Han tyckte att tackorna var väldigt storvuxna och att de hade tjock ull, efter några tackor så bytte han skär för maskinen började ticka det gick ganska tungt genom den finfibriga och tjocka pälsen.
Ja nu är vi redo, sista veckorna ska de få äta och vila och så är det bara att vänta på LAMMEN!

2 kommentarer:

Börje sa...

Tar Martin på sig fler klippningar än hos dig?
Vet fler som gärna vill ha hjälp med klippning!

Annelie sa...

Jajamen, i senaste nyhetsbrevet från Norrbottensläns fåravelsförening så "annonserade" han och pappa Allan sig som fårklippare, det bästa är också att han verkar klövarna samtidigt! Klipp och verkning blev 45:-/djur tror jag plus bilersättning. Var värt vartenda öre! Kolla in Norrbottensläns fåravels.hemsida så har du mejl och telnr till Allan Larsson där (han är med i styrelsen) Det bästa är att gå med i föreningen för då får du information via mejlen om allt möjligt som man behöver veta som fårägare!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails