söndag 27 mars 2011

Kollar in renoveringsprojektet och får i kål.


Var till dotterns och Olofs hus idag för att kolla och komma med glada råd. Här står hon med munskyddet uppe i pannan. Det dammar mycket när man tar hand om gamla hus.Här står syrran och ser fundersam ut, dottern fortsätter med att rensa syllen från murket trä.Det har hänt mycket, hela insidan är rensad och avskalad, all sand och sågspån är bortskottad från vinden. Och innertaket ikammaren och köket är nedtaget.Det är många uppsågade väggar i den ursprunliga timmerstommen, det gör att vissa väggar har satt sig och gjort hela konstruktionen skev på vissa ställen. Det är någon av de som bott här tidigare som har haft för mycket idéer om nya dörrhål verkar det som.Men timmer är ett segt material, det töjer sig och följer med i rörelsen. I gamla hus kan man inte räkna med exakta vinklar, det får byggas på lite gehör. Men de ska bygga ut huset och där är det viktigt att det blir rakt.Trädgårdsmästaren står och begrundar projektet och jämför med när vi själva restaurerade vår gård, det såg likadant ut, skruttigt och eländigt med murkna timmerstockar. Vi visste inte heller hur det skulle göras på vissa ställen, det gav sig med tiden. Det finns inget patensvar på hur man gör med sådana här byggen. Vi fick olika råd beroende på vem vi frågade men jag kommer ihåg att min mamma alltid var positiv och pappa dämpat optimistisk. Det kommer man långt med!

De har hunnit mycket med tanke på att vi haft vinter med temperaturer ned till 30 grader. Hela nedervåningen är utgrävd för hand. Här ska gjutas platta och läggas golvvärme. De gamla golven gick inte att spara de var allt för murkna. Här blir det varma golv!Fint ljus faller in genom hallen. Vi pratar fönster,syllar och utbyggnad och sist men inte minst tidplan. Kan vara lite jobbigt med tre personer som kommer med goda råd på det ena med det tredje. Men man kan liksom inte låta bli. Hursomhelst har de gjort ett jättejobb bara med att skala av väggar och tak och skotta ut all jord. Bygglov och offerter har de jobbat med under vintern så nu är de igång med projektet.Sedan blev det middag på Höjden, jag hade satt en gryta på spisen innan vi for. Idag var det får i kål. Har bara ätit det hos min kompis Toril tidigare och tyckte det var jättegott. Nu skulle jag laga det själv och det blev gott över förväntan, kålen gör verkligen hela grytan saftig och god. Här står Olof och lyssnar koncentrerat på radio (högtalarna ligger uppe på skåpet), slutspelshockey Luleå mot Skellefteå. Nu står det 2-2 i matcher.Det är skönt att få lagad middag och värma sig efter en hel dag ute bygget. Det blev en skön avslappnad kväll med häng i soffan efter lammgrytan och efterrätten.

4 kommentarer:

malin sa...

ser ut att bli en hel del jobb, men vad roligt det måste vara och kännas? och när det är "klart" sen!
ja, den som ändå hade ett gammalt hus att pyssla om...

Katarina K sa...

Hej,

wow viket häftigt husprojekt, inte utan att jag känner mig lite lat när jag tittar på bilderna... Älskar gamla hus, men vad jag egentligen vill är att jag har några fårfrågor. Hörde att ni har finullsfår. Kollar runt lite bland fårraser, och dessa är en av de intressanta. Säljer ni lamm, ja att ta senare förstås? Min mail och tel.nr finns här: http://ordvinden08.wordpress.com/ordvinden/
Med vänlig hälsning!

Annelie sa...

Malin: det är tur att de är entusiastiska! Nea vet vad det innebär att renovera från timmerstommen, hon var ju med när vi gjorde det och Olof han är en arbetsmaskin utan dess like. Det kommer att bli superfint.

Katarina: Vad trevligt, visst säljer vi lamm, får se hur många det blir iår, jag har 7 dräktiga tackor. Du bör ha tre tackor för att starta en liten flock, själv började jag med fyra och tyckte det var bra.
Jag mejlar dig också.
/Annelie

Katarina K sa...

Det låter bra! Jo, skicka gärna mail el ring!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails