söndag 9 januari 2011

Snöskottning och persedelvård


De små raringarna tar igen sig i vår säng. Det bästa med snö och vinter ur ett "städperspektiv" är att katter och hund som är ute mycket inte drar in en massa grus, jord, gräsklipp eller annan smuts. Det man irriterar sig på är när man sättter foten i en tinad snökocka och blöter ned strumporna. Men det är alltid snö som vi själva dragit in, de här små liven är som teflon, det fastnar ingen snö och de blir väldigt sällan blöta i sina pälsar.Sista rycket nu med de härliga, randiga amaryllisarna som vi tagit hem till trettonhelgen. De står som de är i en glasvas utan jord eller grus. Hela kraften sitter i löken så de blommar bara de får lite ljus och en aning fukt.


Den är väldigt vacker, ska satsa på randiga till nästa jul om jag kommer ihåg det då.Idag har vi ägnat oss åt snöskottning. Jag har skottat gården och Trädgårdsmästaren har varit till sitt företag och röjt av alla drivhus. Det tar ungefär 2 timmar för honom att fösa ned alla snö för hand och sedan skotta med traktorn mellan husen. Drivhus tål ganska mycket men det blir lätt stora drivor/snedbelastning när det både blåser och snöar. För några år sedan så rasade två av husen, det blev en dyr smäll både med försenad odling och investering i nya växthus.

Vi har en enkel metod att mäta snömängd hos oss, T sopar av snön på en del av bordet utanför köksfönstret (det syns inte så bra här) när det börjar bli 15-20 cm under ett snöfall så beger han sig till jobbet för att ta ned snön som samlats i större drivor. Funkar väldigt bra, hellre skotta ofta än försent som han säger.

Men jag brukar få påminna honom om vårt eget växthus för det glömmer han faktiskt bort ibland, det vore väldigt tråkigt med inrasat tak. Jag kan göra det själv men han har bättre teknik och är starkare, vi gör helt enkelt olika saker vi är bra på.


Vi har varit på snöpromenad också, ingen sol idag heller och inga andra vovvar som är ute. Men Atle han snusar runt i snön och läser "dagstidningen" och njuter av att det inte är så kallt.


Var är alla kompisar? Allt är inbäddat i ludd, det hörs inga ljud heller, varken av skotrar eller fåglar, det är helt dött ute. Åhh vad jag längtar till lite vårsol och fågelkvitter, tänk när talgoxen börjar med sitt enformiga tutande och det droppar från taken.Snöröjaren tar igen sig på sofflocket. Ingen idé att ta av sig täckbyxorna för han ska snart ut igen. Vi hann åka en sväng för att titta till dottern och Olofs renoveringsprojekt också. Det såg bra ut, har väl kommit 20 cm snö sedan de for till Australien. Vi kunde köra in på gårdsplanen och runt utan problem. Inga oinbjudna hade varit där.Jag har ägnat mig åt lite persedelvård och tvättat caféets förkläden. Det är en hisklig härva när jag tar ut dem ur maskinen. Att tjugo förkläden kan trassla ihop sig så det tar en kvart att reda ut känns så onödigt. Jag brukar använda ett antal tvättpåsar men glömde det den här gången.

Jag är iallafall glad att tvättmaskinen fungerar igen. När Roberts vitvaruservice var här i december så lämnade han det han plockat ut ur rensluckan i en bunke på maskinen. Det var 90 kronor i mynt, ett antal skruvar och spikar plus lite märlor från stängselbyggen och "snören" från röjmaskinen som jag använder till stängslen under sommaren, sedan var det några hårnålar, snoddar och ett örhänge som jag saknat. Helt proppfullt! Inte undra på att den inte fungerat men nu mår den prima igen, ska bli bättre på att tömma fickor men framförallt kolla "rensluckan" oftare!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails