torsdag 13 januari 2011

Morgon i stallet


Vad det är skönt nu när det är det mildare väder bara 7 minusgrader på morgonen. Väldigt behagligt och lätt att vara ute i stallet och fixa. Det går snabbt att utfodra tar bara några minuter, jag förbereder alltid kvällen innan, väger upp ensilage och rullar in på kärran så det står vid foderbordet klart till frukost. Morgnarna är ju alltid lite stressiga och innan man kommer sig iväg till jobbet ska alla djuren ha sitt
Foderbordet ska vi göra djupare till nästa stallperiod, nu är de bara 8 tackor så de har gott om plats. När de blir fler så ökar också fodermängden och då kan det bli trångt.
Vattnet håller sig isfritt sådana här dagar, värmeslingan klarar det ned till -15 ungefär sedan blir det alltid en isskorpa. Jag tar alltid med en hink varmt vatten och häller på det iskalla i vattenkaret. Är det is så skopar jag upp den med en hålslev. När det har varit -20 och kallare måste jag slå hål med hammaren morgon och kväll, då blir det lite mer pyssel och utfodringen tar en stund. Isen samlar vi i backar som vi tömmer ute i snön.

Pumpen i brunnen fungerar *peppar peppar* jättebra, köpte en dränkbar länspump som vi har sänkt ned nära botten i brunnen, den slår jag på när jag vill fylla vatten när den sedan slås av så sugs allt vatten som eventuellt är kvar i slangen tillbak ned i brunnen. Jag har en värmeslinga lindad runt slangen också ifall vattnet stannar i någon svacka.
Här står de och äter morgonmålet, att vi satsade på bra belysning har jag aldrig ångrat, det underlättar under de mörka månaderna och när lammen börjar komma. Skulle inte vara så roligt att stå i mörkret och famla när man måste hjälpa till.

Det är ett skruttigt stall vår gamla ladugård men trivsamt och hyfsat lättarbetat för min lilla besättning. Hos oss är det 8tackor just nu men 24 tackor med lamm får jag plats med enligt Jordbruksverkets mått för liggytor i stallar. Men det kommer nog att hålla sig kring 15 i det här stallet. Om man vill börja med får så kommer man långt med gamla byggnader iallafall när man bara ska ha ett mindre antal.
Utgödslingen är lite trixig, tanken var att hyra en liten Avant men vi skottade för hand. Det gick men var tungt fast vi delade upp jobbet på 3 dagar.
I år ska vi kanske slå till och hyra en maskin, spara på ryggarna och inte vänta till hösten med att ta bort ströbädden. Kanske jag ska vara ute i god tid och hålla öppet i almanackan för det här med klippning, utgödsling och slakt. Det tar ett tag att lära sig vad som ska göras och när.

2 kommentarer:

Josefin sa...

De ser ut att må gott inne i stallet! Jag tänkte bara berätta att jag ju hittat finullsfår där vi köpte vår valp, i Yttersta (Lillpite utanför Piteå). De hade tidigare haft sveafår utan M-status men sålt dem och skaffat finullsfår med M3 status. OmInts heter kenneln.

Annelie sa...

Vad trevligt, det blir lite tätare på kartan när man ska se sig om efter bagge. Hoppas de vill vara med på riksbedömningen också.
Han är fin er lilla Frost, kan tänka mig att ni har fullt upp.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails