lördag 22 juni 2013

Diarré, koccidios och Fårhäslovården

Har haft några lamm med diarré som inte ger med sig. Pontus, flasklammet har ju varit dålig mest hela tiden och hans syster har varit det de sista 10 dagarna. Nu har totalt 6 lamm riktig diarré så det är bara att inse att det är nån parasit som härjar.
Samlade ihop avföring från tre individer (ingen lek då det mest bara är brun-grön välling) och smetade ner det i provtagningspåsar från Vidilab.
Frankerade i överkant, jag är alltid rädd att det ska bli försenat i postgången, och la på lådan i tisdags, på onsdag till lunch hade jag provsvar, föredömligt snabbt.

Inga vanliga magmaskar att tala om men enormt mycket av den för lamm så farlig och dödliga tarmparasiten koccidiern.
Jobbade hela dagen och tog inte itu med det här förrän på eftermiddagen, skulle precis ringa distriktveterinären när Katarina från Fårhälsovården ringde, hon hade sett vårt provsvar och tog genast kontakt med mig eftersom det var höga värden av koccidier.

Jag har ju "lilla paketet" hos Fårhälsovården men hade totalt glömt bort att jag kunde ringa dom om det här. Proffsigt att hon tog kontakt och verkligen såg till att jag fick rätt medel, det är väl investerade pengar att gå med i Fårhälsovården!
För mig är det inte bara pengar det här med lamm, jag känner ju alla mina djur och vill att de ska må bra under sin tid hos oss och diarré är inte kul att ha varken för människor eller djur.

Eftersom midsommarhelgen var i antågande så var det bara att hoppas att rätt medikament fanns att tillgå på apoteken i Luleå-Boden. Tydligen är det inte så vanligt att det finns i lager utan måste beställas. Fast lite hoppfull var jag eftersom samma medel används till smågrisar och kalvar och båda djurslagen finns på stora gårdar här omkring.

Så medan hon ringde apoteken i Boden så kollade jag med distriktsveterinären...
Som tur var fick hon napp på apoteket Lavskrikan som hade en flaska Baycox hemma.
Snabbt hämtade jag ut flaskan och for sedan hem och behandlade alla lamm. Baycox ger man oralt, 0,4 ml per kg kroppsvikt så ett lamm som väger 15kg ska ha 6 ml, 20kg ger man 8 ml osv.

Jag har under tiden de haft diarré gett saltbalans i vattnet, säkert en av anledningarna att de klarat livhanken än så länge. Nu hoppas jag bara att de börjar bajsa normala kulor igen för skitiga lammrumpor är oroande på flera sätt det blir tex dålig tillväxt och flugor som hopar sig och rent estetiskt är det bedrövligt.


6 kommentarer:

http://www.hagsarve.com/wordpress sa...

Hej Annelie!
Jag har några tabletter med sulfa, tror jag, som heter dihydrostreptomycin någonting. Man löser upp dem i vatten och det luktar surströmming. Magarna blir torra direkt! Jag kan skicka upp några tabletter om du vill. Pappa hade alltid de här tabletterna och nu har jag ett "förråd". Naturligtvis måste man ta reda på orsaken men tills man vet är de här tabletterna toppen. Och saltbalans! Jättebra! Håller dem vid liv. De här tabletterna har jag speciellt till napplammen som nästan alltid får en omgång ont i magen. Har klarat alla i år med dessa tabletter.
Hoppas du hade en fin midsommar trots diarré och oro. Jag hatar diarré, de blir ju så sjuka.
/ Mien

http://www.hagsarve.com/wordpress sa...

Alltså, de här tabletterna är magiska. Du måste se till att ha sådana hemma!

Linda Färnevik sa...

Usch då, hoppas de snabbt blir friska! Coccidier är inget roligt, jag har haft det på kanin och kyckling, men aldrig på lamm dock.

Annelie sa...

Tack för er medkänsla, och ja tack jag kan nog tänka mig att prova den där tabletten Mien, har hört talas om den, DHS eller vad den nu förkortas med.
Just nu är alla utom Pontus på bättringsvägen, kanske han har sådan skada i tunntarmen så det inte läker eller tar längre tid. Jag hoppas på det senare. Kollade i en gammal fårbok där man gav lite alun till medtagna diarrélamm just för att stoppa eventuell blödning i tarmen.
Mien om du kan avvara en eller två så skicka till; Annelie Hansson, Svartbyleden 112. 961 40 Boden
/Annelie

ylven sa...

Hoppas att även lille Pontus tillfrisknar! Det är väl aldrig så att blåbär fungerar på lamm också? M Det hjälpte iaf kanon på min son när han var liten, vi bytte en tio-elva bajsblöjor per dag. När han var fyra månader gammal upptäckte vi att han var allergisk mot komjölk och ägg, men trots att vi tog bort det blev han inte bättre. Då fick han blåbärssoppa. Från att ha bajsat tio gånger om dagen var det först två dagar helt utan bajs för att sedan bli en gång per dygn sedan dess. ;-)

Annelie sa...

Ylven, det kanske fungerar innan de har börjat idissla? Kan tänka mig att blåbären hinner bli en del av den aktiva grönmassan innan den når tarmarna, det är i tunntarmen koccidiern gör mest skada... Men som alternativ kan man ju alltid prova, fast för mig blir en riktig kur min melodi efter detta, det är så jobbigt med nerskitna lammrumpor och i förlängningen bara problem och död :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails