söndag 24 mars 2013

Omplantering och bra att ha saker.

Här hos oss lyser vårsolen och då får man ju lust att vårfixa med blommor. Sedan är  det det där med att ta sig tid att göra det också vilket vi gjorde igår. Planterade om pelargoner och gröna växter, putsade och rensade i tråkiga vinterbladverk.
 

Lyktrankan fick sig en båge att växa runt, egenhändigt tillverkad av trädgårdsmästaren .


Man tar två metalltrådar i önskad grovlek, här har vi använt koppar. Spänner fast dom i skruvstädet.

Monterar den andra änden av tråden i borrmaskinen.

Sedan är det bara att tvinna, full fart om man vi ha hårda täta varv eller som här långsammare för en lösare profil. Gör man den hårdtvinnad får man räkna med att öka på längden så det blir kvar något att böja en båge  av.

Han gör många sådana här på ett år, det blir ett antal spiralstöd till julens amaryllisar och bågar till murgrönor och andra klängväxter i butiken. När man ska köpa blomstöd så tycker jag att det är svårt att hitta rätt storlek så då är det lika bra att göra ett som passar sina egna fönster och blommor.

Man ska ju förstås ha någon lämplig tråd att göra dom av. Trädgårdsmästaren är en riktig återbrukare så sådant här har han alltid i lager, koppar eller annan metall från gamla ledningar, "bra att ha saker" helt enkelt som man kan skapa något mervärde av.

4 kommentarer:

Åsa! sa...

Fyndigt! Det ska jag komma ihåg till alla plantor ute som behöver allehanda stöd.

Annelie sa...

Ja visst, går ju att sno ihop något av det mesta men de här är stadiga och klarar sig i jorden länge.

Fru Purjo sa...

Se upp för koppartjuvarna bara ;-)

Annelie sa...

Ja de brukar vara ifarten även här, tjuvarna alltså. Då är de förstås ute efter något värdefullare än några meter koppartråd. Allvarligt talat så vet jag inte vad de förväntar sig att hitta när de skär sönder plasten för ta sig in i ett växthus? Kontanter eller...:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails