lördag 16 mars 2013

Blommande väppling och inventera äppelträd

Kallt och snö ute men solen skiner så nu har väpplingen i köksfönstret  börjat blomma.

Jag har inte planterat om den bara gett den lite näring och se, så fort ljuset och solen började återvända i februari så kom den igång med sitt bladverk och skira blommor, tänk att en blomma kan göra en så glad!
 

Soliga dagar sprider sig ljuset i hela huset, ja inte i hallen för vår påbyggda farstu gör att solen inte riktigt letar sig in genom överljuset som sitter ovanför dörrarna. Jag längtar tills vi kan ha öppet under vår och sommar, då blir även den här passagen ljus och fin.
 
Hoppsan, så här såg det ut i sommras utanför köksfönstret bort mot trädgårdslandet. På bilden är det kväll och regn i luften.

Det är ett tag innan vi är där igen, före det ska vi gräva om landet och inventera äppelträden för att se vilka som klarat sig från åkersorkarna. Det händer mycket under snön en lång kall vinter. När tjälen släpper så uppdagas det om träden bara står där i sitt eget hål med noll rotsystem kvar.
Det känns lite snopet att ta tag i stammen och finna att det som återstår bara är just stammen, under jord är det nada. Men nu är alla rotklumpar försedda med nät i metall för att göra det svårare för sorkarna att äta upp alla rötter.

Det provisoriska taket på lammens sol- och vindskydd blev kvar. Hoppas vi får tid att bygga något ordentligt det här året, ett skärmtak som går ut flera meter runt om så alla ryms när det regnar. De ligger gärna i skuggan soliga dagar men på nätterna när det är fint väder då ligger de mitt ute på valen men inom synhåll så de har koll på gårdsfolket.
 

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Hej! Tack för ditt inlägg och roligt att hitta till din fina blogg. Jag bli imponerad av er fina gård och djur. Jag börjar bli alltmer intresserad av får eftersom jag stickar i ull, men jag kan väldigt lite om de olika raserna. Jag försöker lära mig mer. Vad gör ni med ullen av era finullsfår? Lämnar ni dem till något spinneri? Vilket i så fall?

Åsa! sa...

Visst är det underbart när mars-solen tittar in med sina värmande strålar! Det behöver vi verkligen.

Annelie sa...

Hej Kerstin och välkommen hit! Jag valde Finullsfår just för att vi kan få utbyte av allt som ett lamm/får ger, dvs kött, skinn och ull (eftersom ull av Finull är en bristvara och vi kan få bra betalt). Än så länge har jag bara sålt råull hemma men nu har jag bestämt mig för att skicka till Filtmakeriet i Kilafors, de både lönspinner och köper för egen produktion plus att de gör filt och stoppningsull. Om du inte redan har deras adress kan du kolla här; www.filtmakeriet.se. företaget drivs av två tjejer som förstått det viktiga med ull!

Hej Åsa, ja visst är det så. Ju äldre man blir desto jobbigare är nov-feb. Men det hinner man glömma under sommaren som tur är för annars skulle ingen orka bo i den här landsänden ! :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails