tisdag 26 mars 2013

Det har sina sidor

Det växer och gror i odlingarna, vår stamros som vi haft i många år har överlevt ännu en vinter plus en mängd lusangrepp och annat trist, vi använder rovkvalster till bekämpning fast till löss är ofta mekanisk (mosa med fingrarna) lika effektiv.

Jag är ju gift med en trädgårdsmästare som har egen handelsträdgård, det har sina sidor, bra och dåliga. Bra för att han kan mycket om odling på våra breddgrader och han misslyckas nästan aldrig med sina sådder och odlingar, att vara uppfödd med det här har sina fördelar förstås.

Det dåliga eller avigsidan är ju då förstås att jag inte behöver anstränga mig. Ni vet, som när man är ute och reser och sällskapet har full kännedom om omgivningarna och hur man tar sig hit och dit, det är liksom ingen idé, ja man kan ju engagera sig men det blir inte riktigt samma känsla...

Jag får se det som en lyx, det är inte alla som har en partner som är odlingsfixerad och expert på att tilhandahålla alla möjliga och omöjliga "bra att ha saker". Skrotlager för en del men rikedom för oss!

Nu är alla drivhusen igång och växter skolas och en del frön sås för hos oss går det fort när ljuset och värmen kommer. Som de här chilliplantorna, de har stått helt stilla en längre tid, alltså noll groning. Då placerade han dom på värmerören under växthustaket och se då kom dom igång, de ville har varmt om fötterna helt enkelt.

Andra sådder, t ex oregano och basilika, ska skolas om om någon vecka. Än så länge är de helt nyväckta av vårsolen och värmen.
 

Treans drivhus (det finns fyra stycken) är än så länge halvfullt men fylls på eftersom. Antagligen är det första omgången penséer som står i alla "flak" på höger sida. Om några veckor är det proppfullt här med skir grönska och fuktig luft.

När de startar upp det här drivhuset då är det riktig vår på gång, utanför kan det vara snöstorm och kallt men här inne är det ljust och varmt med doft av jord.
Det ger hopp om vår och varmare dagar. För vår del så dröjer det med barmark och grönska ute, det hinner bli mitten på maj innan gräset skiftar färg.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails