tisdag 24 april 2012

Lillis

Nu har Lillis fått sina lamm. Måndagar verkar betyda problem. Förra måndagen lammade Greta, där var det väldigt jobbiga fellägen dom tog tid att reda ut. Inte förrän kl 4 på morgonen la jag huvudet på kudden. Då hade syrran och jag hållet på hela kvällen och sedan när vi packat ihop så visade det sig att hon hade en till som jag fick hjälpa ut. Jag nyduschad och i morgonrock för jag skulle bara gå ut vid midnatt och titta att alla mådde bra, det blev tre lamm totalt. Jag fick anstränga mig för att få den siste att klara sig, därav den sena timmen. Värmedyna också råmjölk i små portioner så han tog sig men efter nån dag var han rask igen om än lite stel i nacken! Nu idag så studsar han runt med de andra som vilket lamm som helst.

Så igår var det samma visa, värkar som bara höll på och höll på. Nu ingrep vi snabbare, syrran assisterar när jag rättar till, den här gången var det enklare. Vika frambenens klövar framåt och lägga huvudet på frambenen, sedan klarar hon det ganska bra själv även om jag hjälper till så det inte blir så långdraget.
Även andra lammet låg med frambenen bakåt då blir det liksom ingen dykning ut i friska luften mer som kullerbytta inåt igen. Fast jag har varit med om huvudstupa lammning. det är väldigt jobbigt för tackan men det går om lammet inte är för stort.

Lillis med sin första för i år, hon har ett väldigt stort juver som blir mindre, tack och lov, efter några dagar. Det har inte varit några problem med att få lammen att dia, efter ett tag så hittar de själva.

Sedan kommer brorsan han är också vit och pigg, ska upp på benen direkt.

Tre timmar senare så var båda hyfsat torra och mätta efter att ha diat i omgågnar. Lillis drack en hel hink vatten och började äta av höet. Vid sista titten klockan 23 låg lammen under lampan med sin stolta mamma bredvid. Jag rafsade ut lite hinnor och jox från ströbädden och halmade mer, fyllde på vatten och kikade lite på den fina lilla familjen innan jag gick och lade mig.
I morse när jag kom ut så låg ett dött lamm i halmen, hon hade fått ytterligare ett lamm under natten, det låg kvar i sina hinnor.
Så onödigt och slarvigt av mig, nu har jag lärt mig det. Kolla alltid när det är fellägen så det inte är kvar ytterligare lamm i magen som inte hittar ut eller kommer felvänd. Fy vad trist! Men hon har ju två präktiga kids som tur är.


2 kommentarer:

Linda Färnevik sa...

Vi hade också mycket fellägen i år... Det är väl ett sådant år kanske.

Vi hade en tacka i år som också fick två lamm, UTAN fellägen, på kvällen. Och morgonen därpå låg där ett dött i hinnor i boxen, så det kan hända ändå...

Annelie sa...

Ja vi kan ju inte alltid vara med och hjälpa till men du vet hur det känns, lite småbittert när man tänker att man kunde gjort lite mer... ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails