söndag 8 april 2012

Påskafton med fler lamm

Ja vi har tajmat bra med lamningen. Det har kommit lamm varje dag sedan i onsdags då jag kom hem från jobbet. Fyrlingar, trillingar, enfödd och fyrlingar igen. Svarta Frökenfröken fick tre i torsdags, där gick det galet så vi har två flasklamm då hon bara vill veta av sin lilla vita.
Igår morse hade Flinga fått en liten krake som hunnit bli nedkyld. Det tog två timmar att få upp värmen och ge råmjölk, avslutade med Lamm Tonic och några timmar under värmelampan, sen klev han upp som pånyttfödd. Mirakelmedicin den där tonicen!

Det här möttes jag två timmar senare när jag själv värmt upp mig och druckit några koppar kaffe. En liten, liten bagge som äter själv och pratar med sin mamma.

Så här såg han ut efter alla livräddningsinsatser på morgonen. Varm och väldigt mätt men trött.

På Påskafton började Kajsa bädda på eftermiddagen, vid femtiden tog jag in henne i egen box, lite trevigt med tama får, man behöver bara visa vägen så följer dom med.
Sedan tog det lång tid innan något hände. Klockan blev 22.00 innan första lammet kom, sedan tog nog minst en timme innan tvåan. De två sista föddes ytterligare en timme senare.
Klockan fyra la jag ned huvet på kudden, då hade alla fyra fått dia och var hyfsat torra. Kajsa är en lugn mamma som verkar klara allihop helt själv. Det var -10 i natt och ganska kyligt i stallet så värmelamporna behövs verkligen jag vill inte riskera något nedkylt lamm. Det tar tid att få igång dom igen om man ens fixar det

Här sitter Nea hos flaskisarna och väntar, det blir mycket väntan. Ja vi har inte suttit här hela kvällen men från att krystningsvärkarna sätter igång så är det bra att vara på plats, speciellt om man tror att det är många lamm på väg. Den här gången kom alla rätt inga fellägen som krånglar till det.

Min utsikt klockan ett i natt, lite jobbigt att vi har lyset på tycker de nog. Det är i vilket fall väldigt rogivande med mätta får som nöjt ligger och idisslar.


Här är Kajsa med sina två första lamm. Ifjol var de tvilling- och trillingfödslar, de flesta var väldigt storvuxna vilket gjorde att de lamningarna var väldigt jobbiga för tackan. I år är de många och små men väldigt pigga ändå , både vi och tackorna är bättre förberedda känns det som.
Ska ta bättre bilder på de små liven idag. Nu ska jag ta mig en förmiddagslur känner mig lite småtrött faktiskt, Glad påsk på er!

4 kommentarer:

Marieberg sa...

Men en så söt liten parvel. Ser riktigt gott ut att ligga nerbäddad i halmen under värmelampan.
Här kommer nog första lammen som tidigast om en vecka.

Anonym sa...

Grattis till alla småttingar, kommer förbi någon dag!
/Susanna

Katarina sa...

Grattis till nedkomsterna!
Jag vill också ha fler lamm! Ännu bara två biffiga baggar.

Annelie sa...

Ja han klarade sig den lille, är nu ute och busar med tanterna... Efter det här så har Skäcken fått trillingar och vi har fyra tjocka kvar.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails