fredag 13 april 2012

Skinn från garveriet

Det gick snabbt med leveransen från Donniaskinn, skickade i december och hämtade ut säckarna i början på april. Fina blev dom också, vi ska helt klart använda det garveriet fler gånger.
De svarta skinnen är solblekta och ser ut som björnskinn, men är så mjuka!
Det är också fint att de inte är beskurna, de är mycket större och känns naturligare än de som är skurna och putsade i ljumskar och hals.

2 kommentarer:

Linda Färnevik sa...

Vad fina de ser ut! Vad är det för längd?

Det jag inte gillar med donnia, är att de skickar iväg skinnen utomlands för beredning, känns inte så miljövänligt med extra transporter, och så kan jag inte låta bli att undra över hur det är med lönerna "där borta"...

Annelie sa...

Hej Linda, det är mattskinn och pläd, blev himla fina, jag ville ha några vita mattskinn också men de sorterades till pläd då de var för finfibriga (ska nog helst vara gobelängull för det).
Tranås kardade våra förra gången och det blev sådär.
Jag frågade Donnia(nästan som värsta förhöret faktiskt)när vi var på studiebesök om deras "garveri" i Bosnien. De har arbetsvillkor som i Sverige men lönerna är enligt de avtal som gäller i Bosnien. Deras anläggning (som de äger sedan något år)är modern, har slutna system och följer de miljökrav som EU numer ställer på skinnberedning dvs samma som vi får följa i Sverige. På frågan om varför den ligger i Bosnien så svarade Katarina att det inte skulle vara möjligt att bygga ett så stort garveri med dagens miljökrav och få ekonomin att gå ihop här i Sverige.
Vi såg ju också på Tranås garveri att allt var väldigt välanvänt och rent av slitet. Där frågade jag vad de tror om att utöka för att kunna ta på sig fler jobb och samtidigt korta leveranstiderna och fick till svar att de inte får köra sin fabrik kvällstid pga buller och att det krävs för stora investeringar om de ska bygga nytt eller flytta till större lokaler.
Vi här i norr får ju skicka långa leveranser på lastbil hursomhelst.
På Donnia sorteras, putsas, märks och packas de om innan de fyller lastbilen med pallar travade med skinn som de sedan kör ned till Bosnien.
Måste säga att både Tranås och Donnia känns som väldigt seriösa företag som jag vill anlita till mina skinn, de samarbetar inte men är ju kollegor och så blev Donnias ägare Tome Ugrinovski en gång i tiden headhuntad till Tranås garveri som produktionschef, han är kemist, tekninker och garvare. Sverige är en liten marknad när det gäller garvning av lammskinn och hudar jämfört med mellan-och sydeuropa som har många moderna garverier och betydligt fler djur förstås.
Man kan väl säga så här också, Tranås har så de klarar sig deras anläggning går på max och det finns inte så stora utrymmen för ökade volymer. 4 månaders leveranstid eller 7 och sedan var det priset. När man sett all hantering och alla moment ett skinn går igenom så säger jag inget om prissättningen den är helt ok. Men däremot om skinnen blir finare på ena stället så väljer jag den levarantören när allt annat är likvärdigt!
Ha en fin dag!
/Annelie

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails