onsdag 4 april 2012

Nu är vi igång...

Alva var först ut med fyrlingar, alla är pigga och mår bra. Tre baggar och en liten vit och söt tacka som är minst föddes i eftermiddag. Alva pratar och pysslar med de små. För en stund sedan låg alla under värmelampan och snusade medan Alva mumsar hö liggandes. Så nu kan det gärna rulla på i helgen då jag tagit ledigt!

Förresten, missa inte Svenska dialektmysterier ikväll, min blogg-kompis Katarina är med och låter Fredrik Lindström prova på Överkölis-mål.

Det gick ganska snabbt mellan lammen så Alva hann inte med att slicka torrt. Då kan man hjälpa till och torka av och värma dom innanför kläderna. En utdragen lammning vill vi ju helst inte ha men det har sina poänger om allt går rätt till, alla lamm hinner bli slickade och få sig en slurk mjölk innan nästa syskom kommer och tar plats. Sedan är det väl så uträknat att det första lammet ska bli starkt och ha bäst förutsättningar att överleva.  Greta som fick trillingar ifjol hade långt mellan lammen men alla mådde bra och hon tog själv hand om allihop.

Sedan blir det ett himla bestyr innan alla fått äta, här var jag med och styrde upp lite så alla fick sig en rejäl slurk av råmjölken. Bra att ha det fixat, de får viktiga antikroppar och i övrigt en bra start med den feta råmjölken. Oftast är det den förstfödde som tar mest plats, den har ju fått vara ensam med en mamma som bara har focus på ett lamm, sedan med tre och fyra kan det bli lite vimsigt men Alva är en exemplarisk mamma, alla har fått äta. 

Som vanligt är det tyst i flocken när de nyfiket kikar in på de nya medlemmarna.
-Ja nu är ni bra lammsjuka va?

6 kommentarer:

Linda Färnevik sa...

Grattis till lammen!

Inte det minsta lammsjuk. Räcker att gå ut och kolla på de 54 små vi redan har, för att få lammbehovet tillfredsställt.

Vad gäller tid mellan lammen, så brukar det enligt vad jag lärt mig mellan lamm 1 och 2 dröja mellan 20 min och 1½ timme ungefär, men att är de fler än 2, så ska de komma ganska omedlebart efter varandra om allt är "normalt"... ( i naturen skulle väl inte trillingar eller fler överleva ändå, så att de inte hinns med är "lika bra", sas)

Katarina sa...

Men vad kul! Och fyrlingar - hoppas det går bra med alla. Vi har fortfarande bara Sallys två bagglamm - de är så pigga så!

Högagärde sa...

O så härligt med lamm med jag hoppas innerligt att vi slipper fyrlingar hos oss. Två är ganska lagom kan jag tycka med det blir ju som det blir. Det är bara att gilla läget. Tur att Alva är så duktig.

Josefin sa...

Roligt med lamm! Här har det precis satt igång att lamma också.
Hoppas lamningarna går bra på höjden och att de passar på att lamma när herden är ledig! :)

Bondjantan sa...

Sååå sjukt lammsjuk!

Grattis till lammen!

Annelie sa...

Tack alla! Nu har vi fått en till kull med fyrlingar så man kan undra hur detta ska sluta, två gamtackor kvar och de är gigantiska medans några ser mer normala ut. Var sak har sin tid bara att gilla läget, men söta och fina är dom!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails