söndag 29 april 2012

Nu har alla lammat!

Äntligen får man väl säga, det blev långdraget motför ifjol då alla lammade inom 10 dagar. I år tog det tre veckor. Fast vi har få tackor så är väntan på alla lamm minst sagt spännande, man kan liksom inte slappna av förrän alla är ute.  Här på bilden är två av lammen i fyrlingskullen som Lotta lammade igår, lördag. Redan mycket stadigare och nyfikna, alla fyra är pigga och verkar få dia ordentligt.

Minitackan som mest bara är ben och huvud men självklart stallets sötaste just nu! Den här gången missade jag hela skådespelet då jag jobbade, men eftersom jag såg att något var på gång på morgonen så ställde mina bästa barnmorskor, dottern och min syrra, upp för att hålla koll. Tur var väl det då de blev till att rätta ett litet lamm som kom baklänges. Bakbenen ville liksom inte hitta ut av sig själv.

Men när väl det var ordnat så kom de med jämna mellanrum. Pigga och snabbt på benen när de landat i halmen. Lotta har extre stor box då hon haft egen kupé ett bra tag. Jag trodde hon skulle lamma redan för en vecka sedan men nej hon har hållt sig och ätit alla mål jag serverat med god aptit.

Här är tre av lammen i första fyrlingskullen efter Alva. De är tre veckor och riktigt stora nu, äter lite pellets och hö, stångas och klättrar. Vill bli kliade av matte och är alltid framför fötterna på en när man ska göra något i stallet. Den svarta killen har för vana att alltid stå uppe på foderbordet när tackorna får sin mat.

Skäcken som gick tom ifjol fick trillingar i år, hennes första lamm någonsin. Nu är de också snart tre veckor och hon har visat sig vara en supertacka som tar hand om alla tre, har bra juver med mycket mjölk är social och lugn, exemplariska modersinstinkter helt enkelt. Hennes mamma är fina Sally som bor hos Katarina i Överkalix sedan i höstas

 Fler trillingar.
Här har jag försökt ta en bild på en hög lammisar som tupplurar i en solfläck, men genast när jag närmar mig så vaknar de till och undrar om det är nån mat på gång.

De har sin lammkammare de kan gå in i. Där har de eget fint hö, saltsten, och ett fodertråg där vi ger lite pellets som de kan vänja sina magar med. Men en solstråle vid dörren är bästa stället att ta sin middagsrast i, bara det blir torrt utanför så kan alla få komma ut, ska bara städa bort lite fårlortar innan dess.

Summering av lammningen denna gång. Vi har fått 25 levande lamm på 9 tackor, två har dött kort efter födseln. Den tionde tackan kastade sitt lamm tidigar i vår.
Det blev tre kullar med fyrlingar. Fyra kullar med trillingar. En kull tvillingar och en enfödd.
14 är tacklamm, det känns ju bra när vi nu ska rekrytera några nya till vår lilla flock.
En tacka hade en jobbig lammning med ett besvärligt felläge där lammet låg med ryggen mot öppningen. Två andra var enklare fellägen med korrigering av framklövar och nos och rättning av bakben som inte hittade ut.
Nu väntar vi bara på att snön ska försvinna och att det börjar grönska, under tiden så är det hösilage som gäller och jag ska sova väldigt gott kommande nätter!2 kommentarer:

Linda Färnevik sa...

Grattis till en lyckad lammning! Roligt när det går bra.

Läskigt felläge med ryggen först... har aldrig behövt vara med om ett sådant och hoppas slippa. måste vara svårt att rätta till?

Vad många fyrlingar ni fick, en tredjedel av alla tackor! mycket mat i samband med betäckningen? Vi försöker låta våra ha det så magert som möjligt under just den tiden före och under betäckning, för att få färre lamm på tackorna... Det har lyckats bra faktiskt (om det inte är en slump?) -10: en kull femlingar, -11: en kull fyrlingar, i övrigt max trillingar...

Annelie sa...

Ja vi har nog haft ett väldigt bra foder. Vi utfodrar morgon och kväll med hösilage som vi väger (torrsubstans osv), de har alltså inte fri tillgång men ändå funderar man... Här hos oss är betet slut redan i början på september så vi öppnar ensilagebalarna tidigt. Blir väl som en flushing hela hösten kanske...

Ryggen mot var läskigt, det slutade med en rättning där baken kom först och det lammet var för medtaget så det klarade sig inte. Tog tid att få ut, jag trodde nog att Greta skulle stryka med också som jag fick rota runt i henne. Men hon är pigg fast det tog lång tid för henne att återhämta sig.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails