torsdag 26 januari 2012

Palt och afternoon tea


Jag har ett väldigt varierande arbete, ja det är ju samma att göra varje dag men föremålen för "görandet" varierar. Idag hade vi palt till lunch så här har kokats palt och stekts fläsk med skysås till, det är gott och blir liksom lite mer mat. Sedan lagade jag vår goda Laxsoppa, den är populär och bra som komplement till palt.

I salladsbuffen hade vi idag bönsallad med blomkål, paprika, lök och sweetchilli. Vitkålssallad, rivna morötter, inlagda oliver, tomatsallad, gräddfilsdressing med persilja och vitlök också en grönsallad med ruccola, salladskål och isbergsallad.

Utöver det så gör jag smörgåsar med brie/salami, leverpastej/smörgåsgurka och vanlig ostmacka. Så har vi våra varma baguetter/smörgåsar med olika fyllningar; Grillad kyckling med riven ost och cremefraiche, Serranoskinka med mozarella och tomat, Rökt kalkon med brieost och mangochutney, Brieost med soltorkadtomat och kryddoliver.

Semlor ska göras varje morgon också, dom gör vi flera omgångar av varje dag då vi använder vanlig vispgrädde (som är godare men svårare att jobba med), inte sån där äcklig konditorigrädde.
På beställning kan man också få Afternoon tea hos oss. Det är roligt att göra en fin dukning med lite snittar, varma scones och små smakbitar av vårt fikasortiment, självklart dukar vi med finaste teservisen till en sådan sittning.

Just idag har jag lagat svamppaj med baconflarn, den har vi på vår á la carte meny. Pajerna gör jag i omgångar och fryser in så det finns många portioner på lager, passar på någon eftermiddag när vi har lite lugnare och jag kan vara i köket och stöka, då får Fanny eller Oxana klara sig själv i serveringen och jag sköter disken.

Jag försöker hela tiden utveckla våra  luncher och erbjuda en bra salladsbuffé, hur det nu är så fikar alla människor men många tänker mer och mer på vad de stoppar i sig. Så fräscha grönsaker är helt rätt.
Det här med att minska svinnet jobbar vi redan med då jag tycker det är sådant slöseri varje gång vi går ut med matresterna till komposten. Vi har länge frågat våra gäster om hur mycket potatis/ris eller pasta de vill ha, de får så gärna backa på maten istället. Nu funderar jag på att ta bort stapeln med salladstallrikar så man lägger både varmrätten och sin egen sallad på samma tallrik. Antagligen skulle det göra mycket för svinnet hos oss och figuren på våra gäster.

Nähej nu ska jag göra lunchplaneringen för kommande två veckor och fila lite på arbetsschemat till mina medarbetare, vi har rullande turer men en av flickorna går en distansutbildning som innebär några resor till Umeå varje månad och då fungerar inte vårt lagda schema så jag måste trixa lite så det blir rätt timmar och att helgerna fungerar. Inga problem men lite stök blir det ju. Tur att jag har arbetsvilliga medarbetare som ställer upp för varandra! 
Hmm, undrans vad man ska laga till middag, tänk att det kommer som en överraskning varje dag?2 kommentarer:

Flitiga Lisa sa...

Tur att jag är mätt nu när jag läser menyerna annars hade det vattnats i munnen på mig.

Annelie sa...

Jag blir också hungrig när jag läser mitt inlägg men faktum kvarstår, att göra vardagsmiddag hemma är inte så lockande efter en dag bland grytor och skärbrädor...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails