onsdag 11 januari 2012

Morgon i stallet


Morgon i stallet, Lotta äter det torra enilsilaget med god aptit. Som vanligt dröjer jag mig kvar en stund och lyssnar på deras mumsande. Mörkt och svårt att ta bra bilder då ingen står still när de tuggar och letar gobitarna.

Alla dyker ned i maten och äter det godaste först, sorterar och slåss om bästa tuggorna. Timotej går åt sist medans smakliga örter och vitklöver försvinner först.

 Men de hårda stjälkarna behövs för stickigheten, bra för matsmältningen i vommen.

Atle har frigång när jag utfodrar, här kommer han trippandes efter sin morgonrunda på gården och uppfarten... och en bit till om jag känner honom rätt. Halmbalen har vi sprättat och brett ut på ladans golv. Det är fuktiga storbalar med mycket grönt i så de ligger här och frystorkar innan vi kan använda halmen.

Baxe junior (och Harald jr) står i boxen här ute i ladan, de har ett välfyllt foderbord. Efter betäckningen så har de fått äta fritt för att komma tillbaka i hull igen. De är kräsna och äter slarvigare än våra tackor, sorterar och ratar. Mattes bortskämda pojkar som är så trevliga och uppmärksamma. Vi pratar och ger dom en klapp nästan varje gång vi går förbi och ropar man deras namn så kommer de i galopp utifrån hagen. Baxe han har verkligen vuxit till sig, det ser man på öronen som nu är små och nätta jämfört med hans kraftiga huvud. Annat var det hösten 2010 då var han ett litet bagglamm som väntade på slaktaren med sina bröder.

Så här ser det ut på morgonen vid 7-tiden när jag har utfodrat klart och går in för att äta frukost innan jobbet. Mörker när man åker på morgonen och när man kommer hem på kvällen. Men jag känner redan nu att det är lite ljusare mitt på dagen, solen är kvar en stund så man hinner se den om det är klart väder annars blir det bara grådager och knappt det. Jag vill gärna ha sol till helgen då man har chans att vara ute, vi behöver alla få känna på solen nu, både djur och människor.

2 kommentarer:

Inger sa...

Vad mysigt att börja dagen med matning av snyggingar. Morgonen är mörk men men nu kommer ljuset å det är Så härligt. När man kan börja sätt lite frön och se de gro..gillar verkligen denna tiden bäst av alla, när ljuset kommer.....våren :)/ Inger

Annelie sa...

Du har så rätt Inger, vi har bästa tiden framför oss, hela långa våren!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails