söndag 10 april 2011

Grillat lammkött

Lördagkväll, grillmästaren på denna gård justerar sina "verktyg", eller rättare sagt marineringsmästaren för som hos så många andra så tar trädgårdsmästaren vid när det gäller själva grillningen, märkligt fenomen det där eller hur? På grillen lamm! Ryggkotletter och filén efter baggen vi slaktade i höstas. Supergott! Filén var ett test, putsade den ordentligt så inget fett satt kvar och sedan marinerade jag den med vitlök sherry, soya, lite tomatpuré och kryddor. Den blev jättegod, smakade som lammköttet och marinaden förstås. Palsternackor, potatis och helstekta tomater till åsså lite zatziki. Enkelt och gott. Syrran roddar grillen. Det var premiärgrillning, förutom all korv vi har grillat här ute i vår. Lite för kallt att sitta ute i växthuset så vi dukade upp inne istället. Närproducerat, eget lammkött känns bra. Jag vet precis vilket skönt liv mina lamm har haft och hur slakten gick till. Lugnt och stilla, ingen stress, idisslande lammisar in i det sista.

Tittade på tvprogrammet Babel under söndagkvällen, där diskuterade de amerikanen Jonathan Safran Foers bok "Äta djur" som handlar om köttproduktion och köttkonsumtionens konsekvenser. Ruskiga detaljer om stordrift och djurhantering i USA som får det att vända sig i magen. Inser ju att det finns nära oss också.


Vi köper svenskt kött de gånger vi handlar, önskar att det alltid var märkt med vilken gård det kom ifrån för då skulle vi definitivt se till att alltid köpa lokalt. Stordrift eller småskaligt, inget utesluter det andra. Djuren ska ha det bra det är väl alla överens om. Att det sedan finns en rörelse som är helt emot dödandet är en annan fråga som förvirrar och leder in debatten på ett annat spår.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails