fredag 22 oktober 2010

Vinterfoder


Jaha så var det "vinter" igen. Utfodring morgon och kväll inne i stallet. Nu får tackor och baggar kalasa på vårt egna ensilage. Det är väldigt omtyckt. Inte hackat men med en bra vallblandning så är det variation på längder och smaker. Allt från vitklöver, timotej, cikoria och svingel till ogräs som smörblomma, den slog igenom på vissa blöta partier i vallen.

Baggarna är finsmakare, de har faktiskt gröna partier kvar i hagen som de går och betar på.
Men ensilaget är väldigt populärt även hos dom. Här ser man hur stor Harald är jämfört med småpojkarna, vilken skalle och rygg! Det är far och son närmast varandra. I år har alla våra baggar blanka fina pälsar. Baxe (som nu är på de evigt gröna ängarna) var stor och fin men hade tyvärr en matt grov päls på huvud och ben och det ska inte finullsfår ha. Hans son, som står längst till höger, har däremot fått mammas blanka päls men pappas kraftiga långa kropp.

Förra helgen så stallade vi in alla gubbar och det var i grevens tid för sedan blåste och regnade det i flera dagar. Harald var väldigt ivrig på att få komma till vinterhagen och foderbordet i boxen.
De är mest utomhus i sin vinterhage men när det är regnoväder och snöstorm så ligger de helst inne i torra halmen.
Vi ska sätta upp ett "draperi" för dörren så det inte är så dragit. Deras box är i stora höladan så det är alltid lika kallt som utomhus här men med halmbädd och höga vindtäta boxväggar så klarar de kylan jättebra men drag är aldrig bra. Jag tänkte frisera deras pälsar en aning det är enormt mycket tät ull!
Nu får de vila och äta gott fram till tjänstgöringen om så där två veckor.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails