lördag 5 oktober 2013

Skörd, olivträd och penslar....

Här hos oss levs livet på i långsam takt, vi följer lätt motvilligt med i årstidens växling, är lite sega och sena med saker som ska göras innan vintern kommer. Sedan håller ju mannen på med sitt företag, städar och röjer och kör hem grejer som ska användas på den här gården, odlingsgrejer, redskap och bra-att-ha-saker...

Vi har haft några frostnätter så nu är det riktig höst men vad utdragen och varm den har varit! Nåväl, det skördas både från växthus och trädgårdsland. Potatisen är upptagen och löken ligger på tork och i köket fyller vi skålar och fat med paprika, chili och tomater från växthuset.

Olivträdet som jag missat att vattna och därmed trodde var bortom alla räddning har fått nytt liv. Bortglömd av mig men vattnad och lite ompysslad av trädgårdsmästaren har den stått inne i växthuset på golvet och sakta återhämtat sig så nu spirar nya fina blad igen!


Penslarna från sommaren fasadmålning har stått i såpa i mer än en veckas tid. Hänger som nya på tork efter ordentlig genomsköljning i diskhon. Såpa till linoljefärg är som magi, även de penslar som börjat torka ihop blev som nya! Känns extra skönt eftersom vi köpt penslar av super bra kvalitet och sådana kostar. De har hållit bra och släpper ingen borst också tål de att stå i "blötan" utan att spricka eller att limningen löser upp sig. Nu är de redo för en till säsong, "inmålade" och skönt nötta i borsten.


På stången ovanför järnspisen där penslarana hänger har jag också den här lilla tavlan som är ett vykort föreställande vår gård. Antagligen målad och reproducerad någon gång på 80-talet när det bodde en gammal ungkarl i det här huset. Öhrlings på Fyragårdars är ett motiv som fastnat på många pannåer och ritblock genom åren, ett populärt motiv för många akvarellmålare!

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Hej! Jag ser att du har skördat chili. Vilken fin skörd du har. Hur tar du hand om den sen? Förvaring? Jag har chili för första gången i år. Är ovan att använda chili och vet inte riktigt hur den kommer bäst till sin rätt. Mina två står än så länge kvar på verandan. Hälsning från Värmland

Annelie sa...

Hej Kerstin! Ja skörden är jättefin men vi har onödigt mycket chili, för i ärlighetens namn så är jag ingen kock som gillar superhet mat.
Vi torkar en hel del och använder i en kryddkvarn för chili. Några sorter är lite mildare, de har vi tillagat i ugn fyll med mild krämig ost.
Tidigare år har vi gjort inläggningar efter Jamie Oliviers recept, blir lite som feferoni (som mannen äter mängder av). Ett tips är att alltid rensa bort fröna innan tillagning och torkning. Då det är lättare att avväga hur het maträtten blir...

Jag håller fortfarande på att lära mig, ibland blir det jättebra och ibland blir det bara väldigt starkt. Favoriten just nu är Big Jim som är en mild chili med antydan till melonsmak, den är som en stor stark paprika, går att hacka ned i salladen också.

Kerstin sa...

Tack för dina tips! Jag ska prova det ena och det andra:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails