söndag 20 oktober 2013

Farstubygget är klart, frösamling och militanta småfåglar.

Men inte riktigt, några detaljer är kvar att ordna, det ska upp hängrännor och en brolampa. Sedan kanske man ska ta bort klossarna runt de gjutna plintarna, kan vara dags att göra det nu eller hur? Ibland blir man väldigt hemmablind, då är det bra att ta en bild eller byta perspektiv så man ser hur saker och ting ser ut.
Vi pyntar inte så mycket ute kring bron eftersom det blir snö upp till fönstren här hos oss. Så det får räcka med ektunnan som är fylld med Caluna och tallris. Sedan är stövelborsten ett måste på en gård, särskilt som vi inte har en groventré att nyttja efter gårds- och fårhusjobb. Bara det fryser på ordentligt så blir det lättare att hålla arbetskängorna rena.

Vi har som sagt inte fått upp brolyset och inte heller någon fast armatur inne i farstun så tillsvidare är det en lampa i fönstret och en ljusslinga ovanför dörren som lyser upp. Passar ganska bra i höstmörkret och får duga i väntan på rätta armaturen.

Det är en enkel möbleringen med klädhängare, en bänk med fårskinn till katterna och oss att sitta på också en kista att förvara sommarens skor i. Än så länge står både Olivträdet och den uppstammade Rosmarinen här men de ska få komma in i värmen när den riktiga kylan kommer.

Helgen har gått åt till att höststäda växthus och trädgårdsland. De sista fröerna är insamlade och ligger på tork och "jäsning" i vatten. Det är tomatfrön i glasen, Gul Taxi, Green zebra och Orange biff är de sista sorterna vi plockat in. Här har jag också ett fat med krossat äggskal, det ska jag finfördela lite till och sedan lägga ut på våra fågelbord så småfåglarna kan fylla på sina kalkreserver.

Vi har börjat mata fåglarna sedan förra helgen då jag vaknade av att flera var och hackade i fönsterkittet. Linoljekitt (som vi använder) innehåller ju krita (kalk) och linolja så deras ihärdiga pickande var en tydlig signal till husfolket att nu j***ar behöver vi fylla på våra fett- och kalkreserver, sätt ut mat åt oss nuu!! Annars pickar vi rent varenda kittfals!! (som vi råkat ut för några gånger genom åren).

Dessa militanta småfåglar har oss som i en liten ask, talgbollar och frön är åter på fågelborden och i automaterna. Vinterns utfodring har börjat och det känns både vemodigt och skönt.
Avslutade kvällen med middag för familjen dvs trädgårdsmästaren, syrran, dottern och Olof. Vi åt vitlöksspäckad stek av tacka med ugnsrostade grönsaker och en god gräddsås till. Till efterrätt hade dottern gjort supergod rödbetskaka med krämig glasyr på. Faktiskt denna hösts första familjemiddag här på höjden, mysigt och trevligt att börja umgås inomhus igen efter en lång varm sommar och höst.

4 kommentarer:

Therese på Granne med Pellgårn sa...

Vilken fin farstu det blev!Det är verklingen jättesnyggt med den gröna dörren och fönsterspröjsen till det gula huset.
Ser att ni har en klädhylla med hattknoppar därinne också. Vi har haft en liknande hos oss.
Ha det bra!
/ Therese

Annelie sa...

Tack Therese, ja jag känner mig nöjd och lugn inför vinterns snöoväder!

MrsUniversum sa...

Skönt. Härligt med en vacker vädersluss som förlänger värmesäsongen!

Fru Purjo sa...

Det blev verkligen fint.

Och det där med att ta kort för att "verkligen" se hur det ser ut är bra. Man blir oroväckande fort hemmablind :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails