fredag 12 april 2013

Vi kan minsann roa oss!

Jaha, fortfarande har vi riktigt kalla nätter så värmemattan på 1000 kw som vi investerat i denna vinter kommer fortfarande till användning för att tina ensilagebalar till mer hanterbarhet. Uppriktigt sagt vet jag inte hur vi skulle ha klarat januari-mars utan den här superduper praktiska värmemattan.
Varför det har blivit sådan hemska isbollar av ensilgaet kan ni läsa om här: Regnhelvetet

Det är enormt slitigt för kroppen att hacka loss varv efter varv på en genomfrusen ensilageboll. Rygg, axlar och armar tar stryk och är man redan lite sliten så blir det ju inte bättre precis.
Men det går liksom inte att strunta i jobbet då djuren står i bakgrunden och bräker *vi svälter ihjäl, skynda er med maaaten*.

Så vi roar oss med det här efter våra jobb och det går betydligt lättare nu när vi kan tina oss igenom det frusna. Ungefär varannan kväll river vi av ett stort berg med foder så att det alltid ska finnas några givor, det går mycket mat nu när de är högdräktiga.
Vi ger ju efter principen fri tillgång så det blir en del rator eftersom de plockar i sig det gottaste. De får kraftfoder med korn också, det behöver finullarna eftersom de har så många lamm i magen.


Det känns bra att ha den här mattan, till nästa säsong kan vi satsa på någon annan investering, Mien i "Mej från gården" har ju tipsat om en balrivare och jag måste säga att det hade varit finfint att ha en sådan som gör grovjobbet.

Förresten så har det varit fyra plusgrader hela dagen idag så den nyöppnade balen har hunnit tina av sig själv på ytan, hö med lätt frostiga kristaller blev det till middag för både tackor och baggar.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails