lördag 20 april 2013

Det här går inte vägen...

Sparris är sjuk, onsdagkväll var hon allmänt hängig, åt kraftfoder och pillade lite lätt i höet. Lammning tänkte jag först men det var inte riktigt likt henne att vara så slokörad, bokstavligt talat. Jag ställde in henne i egen box och gav henne b-vitamin och nytt hösilage att pilla med under natten. Tänkte att hon kanske förätit sig, kan säga att det är mycket som man tänker att de kan ha drabbats av sådana här gånger.
 
På bilden står Sparris och "låtsas äter" dvs hon plockar och pysslar lite med stråna utan att tugga i sig nåt.
Ett får håller masken länge innan de visar att de är sjuka, de är flockdjur och sådana gör allt för att smälta in och göra lika som alla andra. Då kan det vara svårt att i tid se att något är galet och när eller om man upptäcker det har det redan gått för långt.
 
På torsdag morgon så var läget oförändrat men hon bräkte som alla andra och ville ha sitt kraftfoder men ratade grovfodret. Lite feber hade hon också men inte mycket (39,6). Får har mellan 38,5-39,5 och lamm 38,5-40 grader. Oroande är att högra örat hänger och hon är lite vinglig, kollade förstås Får-bibeln och googlade runt så amatördiagnosen blev snabbt Listeria som det är riktigt dålig prognos på.
Nåväl, ringde veterinären som kom förbi efter lunch.

 
Bilden skulle visa hur man ger en spruta i halsmuskeln, väldigt dålig illustration så prova inte det här är ni snälla!
 
Så här skriver veterinär Björn om diagnos och djurägarråd:
Bakteriell infektion. Temp 39,8. Uppfattas som lite vinglig men klart mobil och ger ett socialt intryck. Våmmen går och avföringen ser normal ut. Kreotonmätare 0,9.
Infektion? Hypokalcemi?
 
Behandling
Ger antibiotika, vitaminer och smärtstillande i muskeln samt lägger lite kalk under huden. Fortsatt pc-giva i minst 4 dagar.
 


Idag har jag gett henne andra pc-sprutan och utfodrat kraftfoder som vanligt samt lurat i henne grovfoder som jag klippt i cm stora bitar och blandat med lite energibalans. Ja, jag vet, KLIPPT maten! Men det var enda sättet att få henne intresserad av att äta, gick lättare att slicka i sig och tugga lite lätt, kanske hon har lite ont i käken ändå?

Men inte är hon piggare, det kan man inte säga, var ut nu i kväll och såg till att hon åt lite mer och drack ljummet vatten. Örat hänger men för övrigt är hon inte stel i ansiktet/käken eller ögat och svälja det kan hon.
När jag står där lutad mot henne i boxen och hör på alla andra som idisslar och suckar så känner jag hur små klövar sparkar i hennes mage, lammen lever ju än så länge. Usch hur ska detta sluta, inte kul att måsta avliva en tacka med pigga lamm i magen, huj vad hemskt. Nä, det här måste gå vägen, hon har kanske en inflammation i käken eller har fått en stroke, eller har åkt på en smäll av någon annan tacka så hon har hjärnskakning, det senare inte så troligt då får är extremt tjockskalliga... eller ja vad då?

Det kan ju också vara listerios sa veterinär Björn, den bakterien är en luring och sjukdomen ser olika ut från fall till fall. Det är bara att fortsätta behandlingen och hoppas den biter.

10 kommentarer:

Fru Purjo sa...

Hoppas det går vägen. Så himla tråkigt att missta djur.
Det är verkligen lurigt med flockdjur. Det är likadant med hönorna. När det väl syns att de är sjuka har det i allmänhet gått för långt.

Annelie sa...

Ja vi hoppas men hon är inte bättre idag. Man blir bätte och bättre på att studera sina djur men när dom är så skickliga på att vara ett med flocken är det svårt att se när något är galet.
Hörde en fårbonde som sa att 50% av skötseln går åt till att titta på dom för att upptäcka sjukdomar och fel innan det blir ett problem.

ylven sa...

Jag var hos veterinären i morse men mitt första lamm, 1,5 månad gamla Pontus. Förmodad lunginflammation med antibiotika i fyra dagar. Han är lite piggare men absolut inte bra. Bieffekt: eftersom han adopterades av tackan som förlorade sina båda lamm så har jag nu två mjölkstinna damer som inte vill låta mig komma nära juvren!

Hoppas att Sparris blir bra och att lammen klarar sig!

Högagärde sa...

Listeria är hemskt men vi har lyckats klara några djur som vi satte in behandling på väldigt tidigt. Hoppas det går vägen. Man känner ju sig så maktlös när djuren är sjuka.
Elisabeth

Annelie sa...

Ylven; jobbigt men bra att han får behandling sedan är det är bra att ha Penovet hemma, blir lätt något knas med ledinflammation eller sticka i klövspalten på små lamm. Se upp med juvren, låter som inflammation på g, handmjölka är inte så svårt men man behöver ju hjälp att hålla tackan.

Elisabeth, det är bara så svårt att veta om vi satte in behandlingen i tid, nu har hon börjat äta grovfoder och dricka ordentligt (från att ha matvägrat) men är fortfarande hängig. Jag hoppas att hon blir bättre på några dagar för om lammen kommer nu då vet jag inte om hon klarar av dom så ostadig är hon...

ylven sa...

Hur går det med Sparris? Någon förbättring?

Annelie sa...

Ylven; igår var hon hyfsad knaprade i sig hö och ensilage gick i cirklar men stod också still och la sig ner, vilket hon inte klarade de två första dagarna. Nu ikväll så är hon sämre kan bara gå i vänstervarv och åt väldigt lite. Idag fick hon 5:e pc sprutan, jag kan fortsätta två dagar till enligt vet. men på fem dagar skulle hon ha blivit klart bättre... och det kan man ju inte säga att hon är. Jag ringde min slaktare och förvarnade om avlivning imorgon, lider med henne då hon gör allt för att gå i en annan riktning men kroppen lyder inte och hon blir väldigt stressad av det. Det är dax att skaffa egen slaktmask nu, tycker det är en läbbig tingest men helt klart ett måste när man har stora djur.

ylven sa...

Vad tråkigt att höra! Hur långt är det kvar till lämning? Ingen poäng att försöka klara henne förbi det?

Själv undrar jag om jag inte har kommit på roten till mina problem, kan vara selenbrist. Både för Pontus, mitt sjuka lamm och de som var små och klena som nyfödda.Jag har visserligen gett dem selen men kanske inte tillräckligt och kanske inte på rätt sätt.alicipa 2206

Anonym sa...

Hoppas hon piggar på sig. Jag har också en tacka som inte äter och jag har provat allt tycker jag. Följer nu det här med intresse.

Anonym sa...

Mien var det som följer med intresse....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails