söndag 14 april 2013

Det blommar!

Blomsterlönn, finns det någon vackrare blomma? Nu har trädgårdsmästaren planterat om och tagit hem det här exemplaret som vilat i svalt växthus under vintern, den blev över efter sommarsäsongen ifjol och har inte sett något vidare ut förrän nu. Väl hemma i vårt ljusa kök där solen lyser in genom fönstren hela dagarna så har knoppar och blommning kommit igång. En riktig klassiker som passar bra i en gammal gård som den här.

Men för övrigt är den lite väl skir, blommorna har mer bråttom än bladverket. Nåväl den kommer sig väl, ska bara hålla koll så den inte får lus eller spinn. Den kallas även Rumslönn och Klockmalva, möjligtvis får den flytta ut i växthuset till sommaren, vi får se...

Vi har äntligen fått vårvärme så nu har våra första penséer flyttat hem till krukan utanför bron. Just dom här minipenséerna är från fjolårets planteringar och hade frösått sig i krukan på vår stamros. De blev snabbt omskolade i egna krukor för att slutligen planteras här. Det ska väl hinna snöa och frysa några dagar till men de brukar klara sig. Ett vårtecken för oss, här hinner vi liksom inte med några vårlökar i rabatterna, än så länge ligger snön djup och sedan när den försvinner är det bara några dagar så ramlar försommaren på oss.

Tidigare i veckan när jag kastade bort den utblommade tulpanbuketten tänkte jag att nu är det sista gången för denna vår men så blev det inte. Trädgårdsmästaren kom hem med de här helt underbara "papegojtulpanerna" och trots att jag vid det här laget faktiskt är ganska less tulpaner så går det ju inte att låta bli att bli glad av de här blommorna.

Så okej då, de fick hedresplatsen i köket så vi kan njuta av prakten en sista gång. Men sedan är det färdigt, inga fler tulpaner nu va!

Nu vill vi ha mer av den här sorten, pelargoner i olika färger är vår och sommar hos oss. Det här är den ganska uttjatade Mårbacka men nog är den fin.
Vi kastade förra årets plantor och lyxade oss med nya iår. Lite slösigt men för tusan, nån gång kan man väl få konsumera av det egna sortimentet?

Ni som har egen verksamhet med försäljning gör antagligen som vi. Det är "kunderna först" som gäller sedan får man ta av det som blir över, är trasigt eller kantstött på annat sätt.
När det gäller blommor och grönt kan det vara sådant som fått en dålig start eller blivit beskuret så det inte går att sälja förrän bladverket kommit igång igen. Men i år har vi som sagt unnat oss helt nya pelargoner till kök och sal.

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Grattis till dig som får hem en sådan fin blomsterlönn. Vilken lycka att ha en man som är trädgårdsmästare. Jag har alltid velat ha en en hög blomsterlönn i gult eller ljusrosa men jag har aldrig lyckats få till det. Dels är det svårt att hitta just de färgerna och när jag har försökt med sticklingar har jag aldrig fått dem att ta sig.
Tänk att ni har vårväder...det har vi inte i Värmland. Här har vi höst. Mulet, blåsigt, grått trist, lerigt. Men det kanske blir en vår i år också.

Annelie sa...

Ja visst är den fin, vi får se om den överlever. Trots gröna fingrar så kan våra växter få det kämpigt periodvis med ojämn vattning och annan försummmelse :-)
Vi har haft sol och kallt i 30 dagar, sedan smög sig värmen på och nu har det faktiskt regnat så allt är en enda snögegga men det är vår!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails