söndag 25 december 2011

Julafton och juldag


 Goda snittar till glöggen, lufttorkad oxfile och salami med mozarella, brieost och färska fikon.

 Här sitter syrran som skapat julaftonens goda glöggtilltugg.

Annars är det ett smidigt litet julbord som vi dukar upp till, skinka, lax, löjrom och sill också lite paté, pastej och olika salamikorvar. Plus lammfärsköttullar och prinskorv. Goda ostar förstås plus lite dopp i grytan på hembakad vört som trädgårsdmästarens bror hade bakat. Janssons, lutfisk och revbesspjäll  har vi aldrig, vi blir nog mätt ändå. Sallad har vi föstås för grönsaker är gott, i år en med blodapelsin och oliver också nubbe till sillen och öl till skinkan. Vi är inte vitajul-firare, gärna lite starkt att skölja ned den goda maten med.

 Atle har sin fina röda rosett som sig bör på julafton.

Kaffe och avec till julklappsutdelningen. Sex vuxna och ändå hade vi många klappar, små men väl inslagna och med rim. syrran läser och delar ut. Gun och trädgårdsmästarens bror Sten-Erik firar första julen utan sin dotter som inte fick ledigt från sitt jobb i Barcelona. Ovant även för oss för vi firar alltid julen tillsammans. Vi har ju också bara ett barn så familjehögtiderna har vi genom åren oftast firat tillsammans.

Alla verkar vara nöjda med sina klappar, speciellt trädgårdsmästaren som är löjligt förtjust i presenter och klagar högt om vi ens andas att vi kan skippa julklappar ett år.

 Fast dotter är rätt nöjd med klapputdelningen.

Själv fick jag en spa-helg av henne i försenad 45 års present. I den ingår utfodring av fåren och arbete på mitt företag så det är ingen liten gåva de ordnat till mig. En verkligt fin julklapp som jag ska njuta av.
En stillsam julafton som slutade med att vi tog en promenad med Atle och följde våra gäster en bit på vägen när de promenerade hem med i natten. Stjärnklart och bara minus 6 grader.

Bästa juldagen idag, blev väckt av dottern som dukat fram till frukost. Sedan bara ta det lugnt och hasa fram i pyjamas hela förmiddagen.

Men det fina vädret lockade till en riktig promenad, så vi gick till kyrkogården och tände ljus på mammas grav, Atle fick följa med. Eftersom det är en bit att gå så är han färdig och "tömd" innan vi kommer till kyrkogården, det är bra för egentligen får man inte ta med hundar dit och jag antar at det har med kissandet att göra eller?

När vi kom tillbaka så hade syrran kommit promenerande för att hämta sin bil så vi fick en kaffestund med doppa till. Här sitter vi och kollar i boken "All världens hundar", vi fick ett plötsligt behov av att veta vilken skillnad det är på våra skandinaviska stövar-raser. Kan meddela att det är ingen större skillnad mer än att Schiller är brun och svart utan de vita tecken som t ex Hamilton och Finsk har...bra att veta hörrni!


Ikväll blir det lugnt, ska titta på tv och läsa nån av mina julklappar och elda i spisarna, det blir en stillsam och mysig avslutning på juldagen. Hoppas ni har haft en lika bra helg som jag, God Jul på er!Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails