tisdag 27 december 2011

I vår krubba...

serveras det lite extra goda saker under julen. Det har varit mildväder hela veckan så dörren kan stå öppen dygnet runt. De går in och ut hur de vill.
Till kvällsmålet på juldan så bjöd vi på tärnade äpplen och hårdbröd. Det var populärt, Atle han vill bestämt veta vad det är i påsen för är det något gott så ska han ha först. Här passar han på att slicka på alla fårnosar också, det tycker han är särskilt trevligt.

Äpple är mums, tycker Kajsa.
Halmat och fint inför julhelgen. Grinden vid vattenkaret gör att de måste gå runt för att dricka, på så vis hamnar mindre hö i vattnet. På grinden hänger hinken med lösmineraler, den ska jag däremot flytta på och slippa att det kommer lösmineraler i vattnet hela tiden.

I dag vaknade jag tidigt av den kraftiga vinden som ven runt knutarna, antaligen svansen på den där "Dagmar" som härjat i mellansverige, eller norrland som de säger på väderleksrapporten.
Gick ut för att stänga till dörrar och utfodra när jag ändå var uppe, baggarna låg i ett hörn och idisslade medans deras köldridå i dörrhålet flaxade i vinden. Inne hos tackorna var det väventilerat, ett fönster hade blåst bort men ingen snö hade tagit sig in i korsdraget. Alla flickorna stod i ett hörn och tryckte, väldigt missnöjda med det otrevliga vädret.

De får hålla sig inomhus idag så jag har stängt dörrar och satt tillbaka fönstret. Fyllde upp med nytt ensilage och stannade kvar och lyssnade på deras mumsande med vinden vinande i bakgrunden, ett lugn sprider sig i kroppen när man ser att alla har det bra, finns inget så rogivande som ett tuggande vid en krubba!

2 kommentarer:

Bondjantan sa...

Ååå vad mysigt! Jag skulle verkligen vilja ha får året runt... har ju bara lamm under en halva av året...som sedan hamnar i frysen... Tyvärr har jag inte mark och utrymme för att ha får på "riktigt" men jag skulle verkligen vilja ha det.

God fortsättning

Annelie sa...

Ganska smart att bara ha sommarlamm, mysigt, gott kött och fina skinn. Det kan ju vara besvärligt att alltid passa sin lilla hjord även om mina får är väldigt lättskötta och trevliga för det mesta!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails