lördag 18 oktober 2014

Bagarstugan

Natten mot lördag, vi eldar i bagarstugans bakugn och öppenspis för här ska bakas mjukkakor och vetebröd hela lördagen.

Vi brukar inte baka så här sent på hösten eftersom det tar tid att värma upp ugnen och murstocken. Vi har haft riktigt kalla nätter senaste dygnen med minus 8-9 grader, det är både kallt och vackert när man kliver upp på morgonen då.  Men just nu har vi både tid och gott om ved så nu ställer vi till med storbak!

Det är helt svart ute, men vi är så van att gå över gårdsplanen fram till stugdörren. Vid det här laget vet vi precis var stora trappstenen börjar, lutar och slutar.

Ska blir riktigt roligt att kliva upp i ottan och sätta första degen som får jäsa medan vi dricker morgon kaffet och hör på hur elden tar fart igen efter att ha legat på sparlåga under småtimmarna. Sedan lär det bli ett antal smörgåsar på nygräddat bröd, ni vet så där varma och goda så smöret smälter.

3 kommentarer:

MrsUnivrsum sa...

Hur härligt som helst verkar det vara. Mörker, eld, värme. Och massor med bak dagen efter.
Stämningsfullt inlägg som får mej att sakna... min norrländska uppväxt och byns bagarstugor...

Fru Purjo sa...

Låter som en underbar dag.

Nybakt bröd är farligt gott. Man tenderar själv att se ut som uppjäst deg efter allt för mycket nygräddat bröd. För det går liksom inte låta bli att äta för mycket :-)

Annelie sa...

Ja efter en helg med brödbak är man både mör i kroppen och uppjäst känns det som. Det är helt omöjligt att låta bli att smaka på nygräddat bröd!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails