måndag 20 oktober 2014

Att flytta en timrad lada.

I fredags började trädgårdsmästaren och Olof att ta ner ladan som vi använt till fårhus. Den har fungerat som regn- vind och solskydd under sommarhalvåret ända sedan vi skaffade fåren. Sned och gisten men stadig och helt funktionsduglig för ändamålet.  De två nedersta stockvarven på långsidan och högra gaveln är helt uppruttnade. Genom den låga dörren har vi fått huka oss för att ta oss in.
Plåtarna på taket är av diverse modeller där rillorna på vissa plåtar är ut hamrade för att plåten ska bli längre och täcka bättre. Så här såg det ut på morgonen då de började.

Senare på eftermiddagen när jag kom hem från jobbet var hela ladan uppmärkt och nedplockad i prydliga högar.

Stockarna ser nästan helt nya ut på insidan.

Trots att den sett så gisten och rutten ut så är nästan alla stockar i bra skick, det är bara på vissa som delar av ytskiktet är anfrätt av sol och vind men även vatten som antagligen runnit genom ett trasigt sticktak innan man fick upp lapptäcket av plåtar.

Timmerstockarna är plockade från olika timringar, det ser man på de hål och urtag som är gjorda för andra konstruktioner.

Inne i ladan på takbjälkar under taket fanns det en skatt av gamla lister, snickerier och innerdörrar som suttit på någon byggnad, bl a det här överstycket till ett fönster. Det är hyvlat i ett stycke med en utbytbar vattenbräda som dekoration på toppen. Så välgjord och fullt användbart.

Här är platsen vi ska sätta upp ladan på, det är på andra sidan av gårdsplanen ute i den steniga sommarhagen, härifrån når djuren tre olika hagar så platsen är central plus att den ansluter bra till övriga uthus.

Lördag förmiddag ägnades åt att transportera alla stockar till den nya platsen och göra utsättningen på stadiga hörnstenar.

Bra att vi har den smidiga lilla timmervagnen till fyhjulingen, den gör det enkelt att köra fram stockarna utan att marken blir spårig och ful.

En del stockar har vridit eller böjt sig så passformen är en aning generös minst sagt, knutarna har tagit styk av tidens tand men håller ändå ihop. Två av ladans sidor är i bra skick, där är det lätt att jacka i stockarna i både knutar och dymlingar.

 Någon stock fick bytas ut till en i bättre skick.

Atle var med en stund, solig dag men kallt!

Bortanför fyrhjulingen, vid stenladugården stor ladan tidigare.
Här syns det nya nedersta stockvarvet och den breda dörröppningen som låg helt nersjunken i marken på första bilden. Lördagen ägnades åt att få hela "grunden" på plats i den bitvis kuperade gårdshagen som är full med stenblock.

Söndagen blev snöig, stor skillnad att jobba med torra stockar och snöiga hala dito. Gråmulet med lätt snöfall hela dagen gjorde det halkigt och farligt att klättra på stegar och bockar.

 Men arbetet flöt på i bra takt. Stockarna blir tyngre och tyngre att lyfta ju högre väggen blir.

Här är den mest besvärliga väggen, den med ingången på långsidan som farit så illa. De två nedersta stockvarven är nya medan resten behålls. Timret har inte den bästa passningen här, dörrhålet är uppsågat någon gång utan att man gjort en gåt för att hålla stockvarven på plats.

 Här borras det hål för nya dymlingar och sedan ska dörrhålet förankras på insidan

Hela ladan är uppmärkt efter vädersträcken där den stod från början samt märkta H(höger) eller V (vänster) för dörrhål.

Det syns tydligt var det är en ny stock mitt i timmervarvet, Olof anpassar knuten lite eftersom den nya stocken gör att varven bygger på lite mer i höjd.

 De mindre öppningarna hade spår för gåtar så det var bara att slå i nya.

 Stadigt och bra blev det på en gång när den satt på plats.

Ladan känns betydligt resligare nu, förr stod den hopsjunken, sned och sliten halvvägs ner i marken, nu blir den mer som ett riktigt uthus med full ståhöjd om än man får huka sig i dörren. Trots att den är lappad och lagad så lär den hålla i många år efter det att vi försvunnit från jorden yta.

Nästa gåt på plats. En timring är en stor och tung byggsats, det är förståeligt att man förr tog tillvara på diverse timringar för att kunna uppföra byggnader på ny plats, så praktiskt och tidsbesparande att använda det som redan fanns. Torra stockar som står emot väder och vind i flera hundra år. 

Vårt eget hus består av timmer från flera byggnader, bagarstugan är en enkelstuga från tidigt 1700 tal som efter hand fått en förrådskammare på höger sida om farstun. Ett av uthusen är ena halvan av ett portlider som man helt enkelt delade på mitten när ena sonen flyttade hit till en avstyckad del av stamhemmanet någon gång efter första laga skifte. 

Nöjda timmermän som snart når nocken. De ska fortsätta nästa helg, målet är att få det klart innan den riktiga snön kommer.
Till våren ska hela flocken med får flytta ut till sommarfårhuset, jag tror de kommer gilla sitt nya ställe som har gott om plats med flera naturliga skuggplatser vid de stora rönnarna. Samtidigt har de full koll på gården och oss. Det blir jättebra!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Imponerande!!
Kommer bli superfint.

Annelie sa...

Ja eller hur!? Trodde själv att de skulle hålla på i flera dagar med att ta ner den, men här går det undan...

Viola_T sa...

Jag blir alldeles varm inombords när jag ser husälskare "in action" med att rädda en timrad lada. Så bra det blir och vilka bra dokumentärbilder.

Therese på Granne med Pellgårn sa...

Det var kul att se! Min pappa brukade flytta lador, men det var länge sedan. Ha det fint!/ Therese

Annelie sa...

Tack, ja i den här familjen är vi många som är gamlahus-älskare! Bilder på saker man gör är så bra att ha till nästa gång, man vet ju aldrig.

Therese, med tanke på hur smidigt det här gick kanske det blir fler lador att flytta!

Anonym sa...

Så kul att läsa o se! Det blir jättefint! Flera nya ord jag inte hört förut dessutom :) /Annika

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails