måndag 7 januari 2013

Oxveckorna är här

Oxveckorna påbörjades redan på trettondagen med lite planering inför vårens vedsäsong, lämpligt med lite fysiskt arbete så här efter julens frosseri av mat och andra godsaker. Julklappsbok kommer väl till pass för att finslipa hanteringen och få allt torrt i god tid.
Det finns roligare saker att elda än blöt ved, hmm kanske inte roligare men just sur ved är verkligen ett bottennapp, rökutveckling och i värsta fall tjära i skorstenen så det blir soteld. Fast det sämsta är ju att det är energikrävande att få en blöt vedklabbe att brinna, blir inte mycket värme av en sådan.


För övrigt så ägnades söndagen åt tvätt och bortstädning av julen, nu är det vardagar igen ända fram till påsk! Ledig dag hemma ägnas bäst åt att "såsa på i flanellen", dricka morgonkaffe, läsa tidningar, bloggar och ta det lugnt. Ingen stress med någonting. Nu tog ju städandet en stund, började redan på lördagkväll när jag kom hem från jobbet.  Kanske lite tokigt att man börjar med det en lördagkväll men vi med våra konstiga jobbtider får liksom ta tillfället i akt, sedan var ju söndagen befriad från "julgransplundringen". Som vanligt är "julen" mysig att ta fram men minst lika skön att plocka bort.

Trädgårdsmästaren har plockat fram sina "vitablixten" som numer är nedslipade och oljade  med tydlig logo från Kronan. 220cm långa, breda och rejäla är de bästa skidsorten för nysnö. Undersidan är tjärad, det håller länge, sedan när det blir annat före kan man stryka på lite valla. Men just idag var det -18 grader och pudersnö.

Helt mulet och grafitgrått ute men ljuset kämpar på, kommer det bara en klar dag så blir det perfekt att ta sig en skidtur på spåret han har lagt ute på vallen och ner i skogen. Här försöker han visa ungefärligt snödjup innan man trampar ner till skarsnön. Kanske man kan tolka det som 15 cm pudersnö?

3 kommentarer:

Odensvi gård sa...

Vilken härlig blogg, jag har nu surfat runt på olika sidor och kommer att komma tillbaka. Gården familjen och naturen sånt gillar jag. Hoppas att ni får ett bra 2013!

MrsUniversum sa...

Ah, vita blixten och vedboken. Vi har samma intressen, Trädgårdsmästarn o jag :-) Rejäla doningar det där.
Fast här saknas skidåkarsnö för närvarande, tyvärr, tyvärr, tyvärr

Annelie sa...

Odensvi gård: Tack tack, alltid trevligt med nya bloggläsare och kommentarer. Det var minsann ett redigt projekt ni gett er in i. Jag har kollat runt lite i din blogg och kan konstatera att här är det någon som är några strån vassare än vi! Fast vi är också husräddare av hejd och gammal vana, hela familjen!

MrsUniversum: Det är väl fördelen med att bo där vi bor, tydliga årstider och vacker snö, om än i onödigt stora mängder periodvis. Men jag ser att ni också haft vitt på marken, det hör som julen till att landskapet är snötäckt.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails