torsdag 27 december 2012

Vilken tur att det snöar i mängder!

Det har kommit mycket snö de två senaste veckorna, jobbigt med snöskottning men det hör till. Bra med mycket snö som isolering nu när kylan har kommit, - 35 hos oss under julhelgen, när gryningen är på ingång sjunker temperaturen ytterligare nån grad till 36-37 minus. Stående inslag på denna gård är svordomar över snö och iskalla bilar som rör sig motvilligt på "fyrkantiga" däck.

I helgen hade vi urladdat batteri också, inte kul när man ska på jobbet och bilen är helt stendöd i -35 graders kyla. Då är det enda som hjälper startkablar från en piggelin bil. Bökigt men det går, motorvärmare är ett måste sådana här kalla dagar förstås. Reservplanen är en ugnsplåt med glödande kol under motorn, lite för tidskrävande när man ska på jobbet bara.

Ett öppet landskap runt vår gård gör att det blir vinddrivor av snö på alla tak. Värst är det med växthuset, det får man hålla lite extra koll på. Nu är ju mannen trädgårdsmästare med flera drivhus som han måste snöröja konstant men det blir ändå lätt att vi glömmer vårt eget glashus här hemma.
Så ett försynt påpekande från mig får honom att genast vada ut i snön för att raka ner snömassorna.

För några år sedan rasade ett av hans båghus på företaget, det var i februari. Hela den säsongen blev fördröjd och arbetsam för att man misstagit sig på hur stor vinddrivan på en sidan var i kombination med att bågarna antagligen blivit gamla och "utmattade". Knak sade det bara och allt rasade in med ekonomisk katastrof om följd, dyrbara lärpenningar som man inte vill vara med om fler gånger.


Det är bara att göra något bra av det, snön har en isolerande funktion så här års. Vi skottar upp på väggarna så högt det går. Eftersom vi har gammeldags mullbänk i flera rum så blir det här ett bra tillskott till att hålla kvar värmen. När vi gör så här de första gångerna, oftast i början på december, så ser man att värmen tränger ut genom timmerväggen för det blir en glipa mellan drivan och väggen. Men sen efter någon vecka så ligger snön kvar tätt mot. Kanske timmrets tröghet gör att kylan och värmen möts halvvägs så det slutar tina, det funkar hos oss iallafall. Vi har självdrag i huset så miljön är *luftig och skön* men kalla dagar uppskattar man att värmen hålls kvar lite bättre.


Dessa mängder med snö gör ju att man råkar ut för en och annan avåkning. Inte med vår Honda som har fyrhjulsdrift men med lilla firmabilen som har smala däck och framhjulsdrift, helt värdelöst att ta sig fram med, den passar bara till stadstrafik och barmarks-väglag. Här är jag nere på vägen och drar loss trädgårdsmästaren, som precis har slirat i diket med den förb****de  j**la skitbilen! Haha, han hördes ända in till mig i köket när han svor sina haranger. Pudersnö, iskallt och värdelöst driv på bilen plus en förare som bara har jeans och fleecejacka på sig är ingen bra kombo den här vintern!

Jag har alltid med mig extra kläder när jag kör längre sträckor, även  en bra bil kan råka illa ut och jag vill inte sitt fast i en snödriva med för lite kläder på mig!

3 kommentarer:

Däck sa...

Det är mysigt med snö, men ibland blir det nästan lite mycket. Då är det bra när man ser det positiva i det hela!

Fru Purjo sa...

Snön kommer och går här, men de år när snön har legat djupt och långt upp mot väggarna så har golvdraget minskat avsevärt. Så nog gör snön nytta som islering...i synnerhet i gamla dragiga hus :-)

Annelie sa...

Ja det är liksom inte proaktivt att kämpa mot snön. Här gäller det att gilla läget och göra nåt bra av det!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails