torsdag 6 december 2012

Decemberslakt, advent och baggsläpp.

 

Helgen som var. Första advent hos oss är oftast bråda tider. Vi laddar för en lång jobbarhelg i våra företag samtidigt som man vill hinna med och göra fint hemma. Nu blev det lite på halvfart på pysslet men adventstjärnor och ljusstakar har vi hunnit ställa fram också provsmaka glöggen förstås.
Det stora "att göra" denna helg (få undanstökat för min del eftersom det här har varit stora proppen för min planering) var att slakta tre utslagstackor.

Inte optimalt att göra det i december men vår semesterresa gjorde hela höstens planering en aning förskjuten samtidigt som vår eminente slaktare Alf har legat i influensan plus att han just börjat på ett nytt och krävande jobb i ledande befattning som han självklart prioriterat.

Men i lördags var det dags, -13 och nordlig vind, kändes som -20 hos oss på höjden. Jobbigt och krävande för fingrar och tår men det gick bra. Fast Alf han sa att det var helt klart nog med att göra tre stycken på raken i den här kylan. Nu ligger skinnen saltade och köttet har fått hänga några dagar i grannens kylrum innan vi fick det finstyckat. Ikväll har vi packat allt kött och stekt några kotletter som var fint marmorerade, möra och jättegoda. Frysarna blev proppfulla, det går inte ner någonting mer på ett tag. Några filéer ska vi laga nu i helgen, det blir gott!


Att det varit en propp i planeringen har med baggsläppet att göra, vi har inte kunnat släppa på Baxe och Harald förrän vi fått undan de damer vi inte tänkt avla vidare på. Så äntligen är det gjort, tisdagkväll gick åt till att rodda grindar och dela av innan jag kunde locka med mig gubbarna till sina repektive tackgrupper. Numer så vet de vad som väntar och är gode ivriga att följa med bort till fårstallet. Det gick smidigt, baggarna har bara focus på sina tjejer så de har inte tid att bråka med varandra utan vill bara komma in i boxarna så fort som möjligt. De får vara i sina grupper i tre veckor tänkte jag, det blir de lamm som blir.

2 kommentarer:

Christina i Grannäs sa...

Ja, det blir ibland "proppar" och det kan vara ganska frustrerande då allt bara måste tas i en viss ordning.
Blir nyfiken på hur ni gör med era baggar efter betäckning? Får de gå med tackorna eller går de i eget bås eller slaktas de eller...?

Annelie sa...

De har egen box i stora höladan med dörr till vinterhagen. Efter betäckningen så går de gå tillbaka till sitt. Vi har haft tre killar men just nu har vi två som jobbar sin andra säsong, använder dom nog ett år till, vi går se. Jag har några tackor som inte är släkt med dom så vi kan fortfarande plocka ut lite livdjur.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails