söndag 30 december 2012

Krama ur det sista 

Ledig tre dagar på raken så vi kramar ur det sista ur den här jul- och nyårshelgen. Frossar i hyacinter och ljuseldning. På nyårsafton har vi bjudit hem vänner så jag och syrran har fixat och förberett maten idag. Benat ur två lammstekar kryddat och bundit ihop, gjort en potatis- och chevrékaka, förberett tilltugg och efterrätt, sedan ska det bara lagas till och dukas fint imorgon. Det är kul att få ställa till med fest någon gång också går så smidigt när jag och syrran fixar maten tillsammans.

Så gör vi ett hopp till lite gammalt julpynt som hängt med sedan man var barn, några virkade vise män som mamma gjort någon gång på 60-70 talet. Som små färgglada dockor men dom fick man absolut inte fick leka med kommer jag ihåg.

Släktens gamla tomtar och putsad mässing hör också julen till.
 
Också njuter vi av lokala läckerheter, här finfin löjrom från Kalix. Hackar rödlök fint och äter den med gräddfil helst på hembakat tunnbröd. Frossar rejält men vi fryser in så det finns längre fram också.
 

Sedan ska ju djuren ha sitt, fårens ensilage lastar vi in i höladan och river av till varje fodring. En bal räcker två till tre veckor så det här får vi göra med jämna mellanrum, vi brukar ställa in två åt gången. Just idag har vi haft mildväder då är det enkelt att riva av från balarna, stor skillnad mot när de är djupfrysta som stora spenatbollar.

Hela natten har det stormat och snöat och under dagen så kom det blötsnö som nästan övergick i regn. Tur att trädgårdsmästaren var till jobbet under natten och skottade av växthusen innan den blev blöt och tung. Efter sådana arbetspass är det skönt med soffhäng så det har vi ägant oss åt under eftermiddagen och kvällen.

1 kommentar:

Livet på Nedergård sa...

Menyn låter mumsfilibabba! Ha en skön kväll!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails