söndag 23 december 2012

Renovering på slutspurten

Dottern och Olof har haft som mål att flytta in i sitt renoverade/utbyggda torp nu under julen och mellandagarna. Det är på gång, så här såg det ut för en vecka, tio dagar sedan.
Den här veckan har Olof lagt golv och listat runt alla fönster och dörrar i kök, sal och sovrum. Denna helg så vet jag att de städar och förbereder inflyttningen. 

Då för en vecka sedan putsade trädgårdsmästaren spismuren i köket. Gammal betongarbetare som han är så sitter jobbet kvar i "ryggmärgen". När han pysslar med det här så framför jag min önskan om att få klart väggarna i fårstallet/lagården. De är helt söndervittrade efter många år med fuktig lagårdsmiljö då det fanns kor på gården. Peace of cake för honom att fixa det bara han tar sig tid. Nu till sommaren kanske vi kan få fingrarna ur och få det gjort.

Det jobbiga är att se till att det hela tiden finns nog med bruk så en "Torsten" som fixar "mer bruk i baljan" är visst ett måste (det är där Olof kommer in i bilden förstår jag på trädgårdsmästarens haranger om hur bökigt det är att göra stora partier ensam och få flyt i arbetet).

På vissa ställen har de låtit timmerväggen vara bar och naturell. Förr skulle den förstås varit lerklinad och målad  men nu är det här ett modernt hem där de gör som de själva vill ha det, Fint blir det med råa eller målade timmerväggar  på sina ställen tycker jag.

Ett rum ska bli kontor och hobbyrum, där har de låtit takhöjden gå ända upp till nock. Det är väl fördelen med gamla hus som är  sönderrenoverade eller trasiga på annat sätt, man kan ta ut svängarna utan att känna att man förstör något fint och ursprungligt. Loftet som blir på övervåningen får ett räcke så man kan se ned.

Badrum och tvättstuga med en egen utgång till baksidan. Det är inte heller original men väldigt praktiskt i ett modernt hem. Hemma hos oss har vi rumsindelning som det var för 200 år sedan, det enda som är omgjort är kökskammaren som har blivit badrum/toalett och tvättstuga. Men att ta upp nya dörrhål det har vi undvikit i vårt hus. Men som sagt, här har de tänkt mer fritt och gjort efter egen planlösning långt från traditionella timringars rumsindelning.
Jag återkommer med fler bilder när det är mer färdigt.

3 kommentarer:

Högagärde sa...

vilka julbestyr och snyggt blir det.
Ha en fin och fridfull fortsättning på julhelgen.

Elisabeth

stuganpafjallet sa...

ååh vad fint det ser ut! Men vilket arbete de lagt ner.

Annelie sa...

Ja de har de dom gör, nu har de flyttat in och börjat få ordning. Men det behövs lite byggsemester nu för de är ganska slitna av allt dubbeljobbande.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails