tisdag 13 mars 2012

Studieresa till Tranås

Jag har varit till Tranås med omnejd för att bl a besöka årets skinnpremiering. Hushållningssällskapet Norrbotten och vår egen Fåravelsförening var initiativtagare till resan. Efter flyg till Arlanda och sedan en 33 mil lång bilresa så kom vi fram till Gertrud Karlsson i Ydre som bjudit in oss och ordnat med inkvartering i sitt fina hem.

Gertrud som är skinn- och pälshantverkare har sina fina alster överallt i huset, fällar av alla det slag skyddar möbler och värmer när vinden tjuter runt knutarna.

Det blev många intryck under  helgen och en härlig stämning just för att vi bodde så trevligt och verkligen fick möjlighet att lära känna varandra. Ingen hotellmiljö kan mäta sig med det här!

Jag spanar vidare på alla skinnarbeten, ytterligare en fäll som pryder soffan i tv-rummet. Här har Katarina parkerat sig, antagligen ligger hon och pratar med Sture och skryter om "jaktkojan" vi bor i.

I ett av sovrummen låg det här fina fälltäcket över fotändan. Helt underbart med pälssidan av Leicester.
Själv sov jag i en skön säng med en rävfäll över benen, värmande ersättning för katten och hunden som jag är van vid hemma. Det är sällan jag sover gott borta men här hos Gertrud somnade jag som en stock. Det är något med gamla hus som gör mig lugn antar jag.

Överallt fanns det högar med sorterade skinn till kommande arbeten och kunder, mest pälsfår och så lite vita skinn och några rävskinn.

Den här lommen trodde jag först var uppstoppad innan jag kom närmare och såg att den var tovad.

Förutom skinnberederierna och premieringen hann vi med fler studiebesök. Här är vi hos Maj-Britt Bohlin en annan välkänd päls- och skinnhantverkare.

Hennes atleje låg på övervåningen och flödade av solljus och väntande kreativitet. Här hålls det kurser blandannat.

Mönster till pälsar, västar mm i olika modeller och storlekar. Papper och byggplast är bra material att rita upp mönster på.

Gertrud hade pusslat ihop ett intressant program under lördagen då vi gjorde flera korta beök hos olika entreprenörer som driver företag på landsbygden. Här hos Camilla Kall på Råås gård som driver Kakelbutik hemma i vagnslidret. Hon hyr också ut några av sina hus till bofasta och turister, driftig tjej som verkar fått bra snurr på verksamheten.
Vi besökte också Brostorps gård som med ägaren Anita i spetsen byggt upp ett eget mejeri där dom gör goda ostar och sin egen supergoda ostkaka. Här blev vi bjudna på gott fika med både ostar och ostkaka och självklart så handlade jag av alla sorter. Tog tyvärr ingen bra bild där men ni kan kolla deras hemsida, jag måste nog beställa av den där ostkakan för den var supergod.

Vi hann med Östergötlands ullspinneri också. Här är kardmaskinen, det var tre stora kardverk efter varandra. I kardan är det Finull, innan den hamnar här så sorteras den för att sedan skickas till England för att tvättas, det finns ingen i Sverige som tar på sig att tvätta de mängder som Östergötlands ullspinneri  använder.

Spinnmaskinen var enorm och Börje som driver spinneriet var mycket kunnig och trevlig, en riktig eldsjäl som kan sina maskiner utan och innan.

Jaquardvävstolen modell äldre, med sina mönsterkort hängande på sidan.

 Här vävs Pia Walléns fina filtar.

 Sina egna får har de slutat med men utanför spinneriet står den här flocken.

 Ullig tårta i butiken.

Sista studiebesöket innan vi åkte till själva skinnpremieringen på söndag var till granngården där det både finns mjölkor och en besättning på 150 tackor. Här hälsar vi på Finullsblandningar som precis sinat. Stor gård som drivs av en kvinna i min egen ålder. Fåren hölls i det gamla ombyggda kostallet  och på logen med rastgård på kortsidan med rundbalshäckar ute. De stora portarna var nybyggda och helt nödvändiga för utgödslingen av ströbädden. Ganska kostnadseffektivt hade de fixat ladugården till stort fårhus.

4 kommentarer:

Högagärde sa...

Hej där vilken intressant studieresa du varit på.Själv har jag varit på skinntryckarkurs i Gertruds pampiga hus och en gång i tiden har vi köpt livdjur i hagarna bakom huset.

Börje sa...

Vilken intressant resa ni gjort!

Katarina sa...

Haha, efter jag lagt ut bilder på facebook på "jaktkojan" skrev en gammal kompis som jag inte träffat på länge; "Nog för att det är länge sedan jag talat med dig, men du ser ut att ha utvidgat jaktmarkerna".

Annelie sa...

Jag är fortfarande helnöjd med vår resa, har inte hunnit smälta allt.

Katarina;kollade "dialektmysterier"förstår vad vi kan vänta oss när Fredrik Lindstöm besöker dig i Överkalix1

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails