söndag 4 mars 2012

Klippt och klart!

Lördag morgon kom Martin och klippte våra får. Ullen var inte så skräpig som jag trodde så jag tog reda på flera fällar. De ska säljas tillsammans med höstklippningen som står i pappsäckar och väntar på att leverans. Nu blev det några kg till att skicka,

Syrran kom och hjälpte till, sorterade ull och såg till att alla nyklippta kom tillbaka till fållan. Baggarna var väldigt medgörliga i år motför i höstas då vi hade rodeo innan vi fick dom på plats under saxen. Jag halmar extra mycket efter klippningen så de kan sjunka ner i värmen när natten och kylan kommer.

Alva och Lotta som har två olika sorters ull, gobeläng och finfinfinull. 

Man börjar alltid klippa buken, den ullen sparar man aldrig eftersom den är smutsig och tovig.

Lår och länd har oftast grövre ull och är lite olika smutsig, beror på hur vi har ströat och var tackan gillar att ligga. Om de har mycket päls och det är varmt ute eller i stallet så lägger sig fåret ofta på någon sval  (gärna blöt) plats. Den ullen går inte att använda isåfall då den blir tovig och smutsig. Nu ströar jag ganska mycket och vi har alltid väldigt kallt på vintern så det blir aldrig blött, iallafall inte innan vi klipper dom så här i mars.

Sedan var det det här med bås och skräp i pälsen. I år har vi bara utfodrat med hösilage och vi har gott om plats vid foderbordet. Tackorna står och äter på sina platser och drar inte ut så mycket på varandras ryggar som de annars kan göra ifall det är trångt och stressigt vid matbordet. Hösilage gör att det blir mindre skräpigt då det är blötare än hö och hackat så det blir fina munsbitar och lite spill.
Det som blir kvar är oftast långa träiga strån som vi strör ut på halmen efter några dagars torkande. Hö däremot flyger omkring mer och sticker sig in i pälsen så den blir enormt skräpig och helt förstörd ifall man vill sälja den till ett spinneri. Ullen från hals och nacke är alltid skräpig den här tiden på året så den får vi för det mesta sortera bort.

Svarta fåret Frökefröken är så rund och fin i sin nya frisyr! Skönt att ha detta gjort, nu är det bara att vänta på första lammen som kommer tidigast om sådär 4 veckor.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails