tisdag 2 november 2010

Ett kattdygn och vinden framskrider


Det har varit några härliga höstdagar med sol och klar luft, alla våra kissar gillar att vara ute men tyvärr inte samtidigt. Det är ett fasligt spring i dörren när vi är hemma, dag som natt.
Sedan har Tjorv och Kurre lärt sig av gammel-Nils att man kan sitta ute på fönsterbläcket till sovrummet på natten och krafsa (gnissel) på rutan så får man komma in bums! Det är liksom inget ljud som kan ignoreras någon längre stund.


De är riktiga jägare alla tre som kommer hem med sorkar och möss, kan garantera att vi har det musfritt hemma hos oss. Här är det Tjorv som vill vara med på bild.


Sedan så sover de en stund mellan varven, helst tillsammans i vår säng. Jag har inte fått någon kläm på deras dygnsindelning. Men de har helt klart inte samma som oss just nu. Det blir bättre när snön och kylan kommer då är det inte så kul att vara ute hela nätterna och ränna. Men nu är det ett fasligt kommande och gåeende på alla möjliga konstiga tider. De är väldigt sociala och goa, vill helst vara med och ligga tätt så de kan bli kliade av både oss och Atle.


Hos oss sitter det sådana här "klädhängare" över allt i uthus och på vinden. Alf, vår slaktare kunde artbestämma benen till underben från får. Ganska små och späda, kan vara lamm men mer troligt vuxet får då vi vet att de inte slaktade unga djur i första taget förr i tiden.
Jag har aldrig sett det här någon annanstans och jag har varit in i ganska många gamla hus genom åren. Är det någon annan som känner igen det?


Vinden ska varmbonas och inredas. Men det tar tid, som allt annat här hos oss. Det här projektet har pågått i många år och går sakta, sakta framåt.
Nu håller trädgårdsmästaren på med att regla upp väggar och isolera, sedan ska han börja med innertaken. Ingenting är rätvinkligt i ett gammalt hus så det är mycket man måste improvisera och kompromissa med. Med vattenpass kan det bli helt fel! Blir lätt att det ser snett och vint ut om man går efter passet, det är ögonmått och "musikalitet" som gäller. Det måste vara harmoni i gamla vinda hus som byggdes av timmer med yxa, kilar, ögonmått och lod.


Men vi använder moderna redskap som hyvlar, motorsåg och skruvdragare. På väggarna sätter vi rotgips och i taket blir det panel tänkte vi. Bara det blir klart någon gång!

Lite smått och gott anlände med posten från LG-produkter. Beställde nya skär till klippmaskinen och passade på att komplettera fårens-husapotek med sådant som kan behövas längre fram mot högdräktighet och lammning.

3 kommentarer:

Norra Vildans sa...

Känner igen det där med katterna, det är sällan man får en hel natts sömn denna årstid med katter i huset. Man har inte samma dygnsrytm precis./S

Annelie sa...

Ja precis, kanske kattlucka ändå vore något att installera på våra hus?

Börje S sa...

Det där med benen som klädhängare var intressant.
Har jag aldrig sett förut.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails