fredag 5 november 2010

Det här med att klippa får...

Jag håller på att klippa tackorna för hand. Jag har en maskin med nya skär men jag drar mig för att använda den så jag klipper manuellt än sålänge.

I somras köpte jag en riktig handsax till får men har inte fått riktigt kläm på hur jag ska använda den, tycker mest att den tuggar (har använt en vanlig vass sax istället). Men nu ser jag hur man ska göra, kolla de här olika klippen.

Gillar killen som drar på musiken för att få rätta klipptakten, imponerande snabbt klipper han merinofåret med en gigantisk handsax!

Lägg märke till hur han klipper ett långt svep ända ner på fårets armbåge ca 2:12 min in i filmen (ja nu blev det kanske lite väl nördigt men det är så häftigt att se att deras klippschema fungerar, det sparar mycket tid. Han klipper för hand på mindre än 3 minuter!)

Helt klart har jag varit alldeles för mesig med min hantering av saxen som både skär och klipper. Fast det är nog film nummer två som visar hur jag kommer att göra, lite mer lugnt -vi har all tid i världen-aktigt.

4 kommentarer:

Marianne sa...

Ett väldans jobb det där med klippningen, jag är glad jag inte är med innan ullen är lös... Och som sagt - då återstår mycket jobb. Vad ska du göra med ullen? Får du över är jag intresserad, vore kul att testa en annan sorts ull.

Anonym sa...

Måste säga att jag höll andan när han närmade sig fårets öron med saxen./S

Josefin sa...

Om du inte hunnit vara med på någon klippkurs så kan jag varmt rekommendera det. Jag var med nu i höstas i Kallax och det var mycket bra. Inte minst hanteringsbiten av fåren. Jag tycker du är modig som vågar klippa med handsax. Jag skulle vara mycket mer rädd för att råka klippa i huden med en sådan än en maskinsax. Speciellt kvinnan i andra filmen som håller i ullen medan hon klipper. Då är det ju risk att man drar upp hud med ullen och klipper i den. Fast hon klipper väl inte så nära huden så det är någon risk.
Ses vi i Lövånger?

Annelie sa...

Marianne: Ska vi nog kunna ordna.
Jodefin: Jag gick kursen i fjol den var jättebra. Inväntar bara att vår klippstol ska bli klar då tror jag det känns enklare med maskinen. Klippa för hand är trevligt men tar tid! Jag lämnar också päls kvar och drar inte i skinnet, huga vilken blodvite det skulle kunna bli. Har inte bestämt mig än om lammtåget, ha det gott så länge!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails