söndag 29 augusti 2010

Växthuset


Snart September men i växthuset är det sensommar någon vecka till. Det är det bästa med ett riktigt växthus, man får lite längre säsong med värme, blommor och grönsaker.


En annorlunda Datura, vet inte vad sorten heter.


Supergurka, gödslad med fårens ströbädd.


Augustikvällar med tända ljus.
Strålande soliga dagar under sommaren går det inte att sitta inne det blir för varmt, då håller vi till nedanför växthuset med utsikt över hagen och vallen.
Atle med sitt krokiga ben, han gillar värmen och ligger gärna inne i växthuset även när det är kokhett.

I år har trädgårdsmästaren odlat chilli i olika varianter. De har gett frukt mer än en stor restaurang kan göra av med på ett år!




Här den vanliga chillin som man vet styrka på, alla andra har blivit överraskningar kan jag säga.


Vinranka Zilga ger frukt även i år.


Sen är det ofrånkomligt med lite ohyra på sensommaren. Den värsta epidemin med grönlus klarade vi oss ifrån men spinn kommer nästan alltid, paprika och chilli är riktiga spinn-magneter.


Det här är världens starkaste chillifrukt, Naga Jolokia som odlas i norra Indien. Den används till annat än matlagning då den snarare orsakar smärta än "smakupplevelse".

Det är riktigt djupa bäddar till våra tomater och gurkor. T har murat av gamla betongstenar som han sparat från "Ettans arbetsrum" på sitt företag. Hela växthuset är återbruk av gammalt material som han sparat. Tegelgolvet är från skorstenen till stora kokspannan som de värmde upp alla drivhus med på 40-talet.

Mittstolparna i järn som håller upp taket istället för takstolar är från "gurkhuset". Gurkhuset var ett långt drivhus med djupa bäddar som varje år fylldes med stallgödsel från A8:as hästar, sedan planterade man gurka där och när den var skördad och såld så grävde man ur bäddarna som sållades och blandades med lite torv och sand för att sedan säljas som prima blomjord. Så gjorde trädgårdsmästarens farfar, far och farbror ända fram till 60-talet. Det var innan "10 liters blomjord med lecakulor" fanns att köpa.

Några jordgubbar odlade som ampelväxter, inte så produktivt men det är gott att kunna plocka sig en gubbe då och då.


Också en följetong i sommar, tomater med bruna toppar. Vi är inte riktigt överens om vad det beror på, någon som vet?
Nästa år ska vi öka på med fler gurkor, chilli blir det också de har så fint bladverk och någon frukt går det väl åt i matlagningen. Physalis är också en vacker växt, att frukten går att äta är bara en bonus. Lite vemodigt när allt är överblommat och förvuxet men så är det ju varje år.

5 kommentarer:

Börje S sa...

Pistillröta tycker jag det ser ut som.
Men det har väl trädgårdsmästarn redan konstaterat

Annelie sa...

Ja, och det beror nog främst på vår ojämna vattning och varierande dygnstemperatur. Vi ska bättra oss till nästa år, det här med bagarns barn stämmer verkligen in på både mig och trädgårdsmästaren. Det blir inte så stor prioritet på varken växter eller bullbak.

Maria sa...

Åh, vilket underbart ställe! Ett sådant växthus önskar jag mig. Helst i trä och sådär vackert patinerat.

Annelie sa...

Hej Maria! Ja det är underbart, vi dricker kaffe där ute så fort solen börjar värma och fortsätter med det långt in på hösten/vintern. Sedan är det alltid tillfredställande att vara nöjd med något man ritat och byggt själv.

Marianne sa...

Du får hotta upp menyn med all denna chili! Och vad kul att ni tagit tillvara det gamla och gjort så fint! Avundsjuk...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails