lördag 21 augusti 2010

Mönstringskurs.


I veckan har jag och dottern varit på kurs i hur man mönstrar lamm. Ett tiotal deltagare från hela Norrbotten samlades i Avan hos Anna Karin Sundqvist som har pälsfår. Hushållningsällskapet och Norrbottens fåravelsförening var arrangör med Riksdomare Margareta Kjellberg som kursledare.
Här är ett ståtliga bagglamm, min bild blev inte så bra, han har rak och fin rygg.
I förgrunden står nästa generation mönstrare, Anna Karins dotter kan redan mycket och prickade in poängen bra.Pälsbedömningen är viktig på pälsfår förstås. Man registrerar färg, längd, stapel, jämnhet, glans och täthet.


En tacka, betydligt nättare men med fina poäng. Fick se ett exempel på ett lamm som antagligen haft någon brist som liten. Det ger dåliga resultat i tillväxten och syns på pälsens färgsammansättning.


Vi tittade på andra raser också. Här ett så kallat Svea-får. Korsning för köttproduktion. Margareta Kjellberg som är Riksdomare berättade att sådana här raser aldrig finns med på riksbedömningen då det uteslutande handlar om renrasiga får. Men det är viktigt att kunna mönstra den egna besättningen och intressant att se hur baggen slår igenom i aveln.

Köttras handlar om just kött/muskelbyggnad, att man avlar på djur med bra kropp och starka ben och klövar såklart. En bra avelsbagge ska klara många "språng" så han får absolut inte ha en dålig benställning.


Det var en mycket givande kurs med många frågor och bra exempel på olika djur. Margareta som varit med i många år har mycket kunskap att dela med sig av. Just diskussionerna på sidan om ger väl så mycket som själva huvudämnet.Som vanligt så lär man sig mycket av att träffa andra med får som intresse. Jag fick tips på lite olika transporter. Allt från fyra grindar och en presenning på jeepflaket till rejäla boxar och skåp byggda på ett släp.
Här hemma ska det nu mönstras.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails