torsdag 1 januari 2015

God fortsättning!

Årets sista dag kom med "nyårsblidan" som trädgårdsmästaren kallar det. Plusgrader med dropp från taken och fuktig luft som faller som blöta iskristaller, inte riktigt regn men nära på. Efter att ha hållit sig inomhus mest hela tiden under julens kyliga dagar blir det en himla aktivitet med allt som ska göras i det milda vädret. Här är jag bakom vedboden och hämtar mer ved från lagret vi har ute. Fyller på flera backar som jag kan dra fram på snöbjörnen i djupsnön.

Hos fåren serveras kvällsmålet inomhus i trygga stallet. De gillar inte att vara ute i vinternatten och jag stänger alltid dörren om dom när kvällen kommer. Särskilt nyårsnatten är vi noga med att bomma igen så ingen förlupen raket eller "ufoballong"  ska landa fel och ställa till med elände.

Vagnen med ensilage fyller vi på utomhus vid balen och kör sedan in eller till foderhäckarna ute i hagen. Jag brukar ladda morgongivan färdigt så det bara är att släppa ut alla på morgonen till dukat bord. 
Till jul och nyår får de lite extra godsaker som morötter och äppelbitar samt några tussar med vanligt skulltorkat ängshö som är lyxdiet här hos oss.

De sista två åren har vi skördat vallen till perfekt torkväder så vi sluppit stå och hacka med korp och yxa för att få lös några varv. Det är väldigt skönt ska jag säga, för med genomfrusen ensilageboll, var varje utfodring ett rejält fyspass som vi behövde vara två för att klara av.


Baggarna står inne i sin box fortfarande, men nu ska de få komma ut i sin hage igen. Man ser boxdörren med den extra ribban över för att hålla dom innanför boxväggarna. Har väl aldrig varit med om sådana vigulanta och envisa baggar som dom här tre. Ska bli spännande att se vad de tycker om att vi höjt hagens stängsel på den sida som gränsar till tackorna, misstänker att Lester snabbt räknar ut att han kan hoppa över någon annanstans, de andra två är inte lika finurliga och smarta som han. Men nu är ju ingen brunstig så de är förmodligen inte så lockande, vi håller tummarna att det ska fungera.

Nyårsaftonen firade vi hos syrran med kompisen Eva Marie, lugnt och stillsamt med god mat och en hel del champagne. Trädgårdsmästaren kunde slappa i soffan med sin trasiga höft, ungefär som när vi är hemma. Att sitta rakt upp och ner fungerar inte några längre stunder för honom just nu. Värktabletter och champagne är väl inte bästa kombinationen men han blev helt bedövad och smärtfri så nyårsfirandet gick bra.

Efter avslutat taberas var vi hemma någon timme efter tolvslaget. Det blev en välbehövlig sovmorgon efter stallbestyr och rastning av hund, sedan har det här året börjat med stillsamma gårdssysslor och kaffe till ljudet av vedspisens knastrande i köket. God fortsättningpå er!2 kommentarer:

bara anna sa...

Vad mysigt de har det där inne i stallet...
Gott Nytt År!

Annelie sa...

Gott nytt år själv Anna! Ja det blir lite "stall och krubba" med den där julstjärnan i bakgrunden.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails