fredag 2 januari 2015

En katts julhelg, uppvärmda möbler och årets julgran.

När man är hemma så här flera dagar i sträck så går det upp för en hur lite verkstad det är om man är katt. Barmarkstiden är våra katter riktiga jägare som mest är utomhus hela tiden. Stor skillnad mot vintern, då uppskattar de ett dukat bord flera gånger om dagen och en varm liggplats mellan måltiderna. Är det kallare än -10C ute hålls de helst inne i köket i väl inövad slappar-position.

Här är det Tjorv som som placerat sig i korgstolen i köket. Den här platsen är lite av en favorit för husets tre katter. Full uppsikt över händelsernas centrum (köket)  men ändå en egen vrå nära elementet. Köksbordet är också populärt men inte då husfolket är hemma, så pass mycket förstånd har de här kissarna fått med åren.

Från kallfarstun har man full uppsikt över gårdsplanen. Här kan man sitta och speja utan att frysa om tassarna. Tidigare innan vi hade byggt den här så var de inte så sugna att sitta ute på bron. Då fick vi ställa ut en stol med ett fårskinn så de skulle ha någonstans att hålla till medan de väntade på att bli insläppta. Det kan ta en stund om man som katt går ut på jakt klockan fyra på morgonen.

Jag får sällan sitta i korgstolen själv, men försöker ta min tekopp och sitta där lyssnandes till brasan i köksspisen, därav pallen som får fungera som avställningsyta till koppen. Den är också bra att stå på när trädgårdsmästaren kliver upp och kollar hur mycket elmätaren snurrar i skåpet ovanför garderoben.

Men sedan ligger kissarna här igen, de är gärna två som trängs om utrymmet. De putsar varandra och Nils som nu är gammal och kantig över ryggen får extra värme av någon av brödernas runda och välmående kroppar. Det är väldigt tydligt när man lyfter i Nils hur liten och tunn han blivit de sista året, man ser att han föredrar värme och vila framför utevistelse och jakt.

Kurre sitter vid köksbordet på en varm ylletröja. Han är den som gärna håller sig utomhus trots kyla och snöoväder. Det tycks alltid finnas något att göra ute i ladan och lagårn där fåren är. Jag vill inte riktigt veta vad han pysslar med utan kan bara konstatera att han gärna sitter högt upp på halmbalarna, där han har bra utsikt över golvet. 
Fåren gillar inte när han är och stryker runt deras box i mörkret, då blir de stirriga och oroliga. Han är trots allt ett rovdjur om än väldigt liten och söt.

En annan favoritplats är på toppen av kistan där jag förvarar skinn och filtar. Den står framför fönstret så är man katt kan man hålla ett öga på gårdsplanen och samtidigt få värme från elementet, korgstolen är förstås också ett alternativ. 

Ja så här pågår det, katterna hasar runt mellan olika liggplatser där även husfolket får sägas ingå som en sorts praktiskt uppvärmda möbler. Det lustiga är att så fort jag lägger mig i soffan så har jag tre katter och en hund draperade på och runt mig medan trädgårdsmästaren sitter lös och ledig i sin fåtölj eller soffhörna. Det måste hänga ihop med att jag är bra på att ligga stilla medan han hela tiden rör på sig eller helt enkelt skuffar undan alla fyrbeningar. 

Ni som har katt och hund känner nog igen er... man kan ligga krokig som en banan hellre än att knuffa ner en djupt sovande katt eller snusande hund, alla vet eller anar väl hur obehagligt det är att trilla ur sängen när man sover som bäst!

Årets julgran pryder sin plats, den är huggen nere vid sjön i baggarnas hage, den har inte börjat barra ännu men snart åker den ut hursomhelst, nu kliar det i fingrarna att börja införa vardagen här igen efter en lång och skön ledighet för min del!


4 kommentarer:

Fru Purjo sa...

Vår katt är likadan, rund och "lat" på vintern och tunn och rastlös på sommaren ;-)

Roligt att se att era tre katter kommer så fint överens, i alla fall ser det ut så på bilderna. När vi hade två katter så var det inte lika gulligt mellan dem. Jag plockade fram kameran varje gång jag såg dem ligga intill varandra....så sällan var det.

Go fortsättning på det nya året.

Annelie sa...

Ja de är riktig kompisar, verkar ha delat upp gårdens marker mellan sig också. Är det något bråk med okänd katt (händer sällan då vi bor avsides) så ansluter de andra två för att hjälpa till. Men nog har de lite rang-tjafs för sig också... God fortsättning på dig med!

Anonym sa...

God fortsättning! Så fint o mysigt ni har det, och djuren är så söta! Kul att läsa vad som händer uppe i norr! :) /Annika

Annelie sa...

God fortsättnig på dig själv Annika och tack för positivt gensvar!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails