måndag 29 december 2014

Lite dagsljus och härliga -28C

Passar på att ta promenad innan mörkret sveper över oss igen. Det är vackert men kallt ute, Atle fick stanna hemma då mätaren visade -28C, han får kramp i tassarna trots värmande täcke. Himlen blir azurblå med rosa toner där ljuset försvinner, mäktigt och vackert, går liksom inte att fånga på bild. Solen på nedgång, eller rättare sagt den har knappt varit upp. Det syns tydligt hur lågt den står när man ser månen samtidigt.  

Hela december var en svart och snöslaskig månad, först några dagar innan julafton kom det äntligen snö som fått ligga kvar, så först nu har den riktiga vintern börjat hos oss. Nu för tiden kommer snön senare än då jag var barn. Nåväl det lär ju snöa resten av vintern så vi ska väl inte klaga, ner ska den i någon form och jag föredrar snö framför iskallt regn.

Det är iallafall skönt att slippa isen i fårens hage eller leran som det var innan det frös på. Får gillar inte leriga hagar, det är inte bra för deras klövar. Men det här är ganska perfekt, vit fräsch snö som knarrar under fötter och klövar. Lagom är förstås bäst så man inte behöver skotta eller sopa ren foderhäckarna varje dag.

Eftersom de står ute och äter några timmar hamnar ju en hel del spillning och kiss utomhus och vi sparar på strömaterial. Halm kostar pengar och behövs till lamningen, då det är extra viktigt att det är rent och fint inne. Det lär bli många lamm denna vår, fler än vi planerat... så det lär gå åt mycket halm för att hålla det torrt och rent inne i stallet.

Förresten så är det då minst en som kommer lamma redan i januari, ytterligare en tacka är misstänkt rund om magen. Hoppas det inte händer när vi har så här kallt och hoppas det går bra överhuvud taget. Det är svårt att extrautfodra en eller två individer i vår lilla flock så vi ger bara ensilage och lösmineraler än så länge, det kommer jag väl att få ångra ska ni se.

4 kommentarer:

Anthony Garden sa...

I really like your blog. Happy New Year! Monika

Annelie sa...

Ohh thank you Monika, nice to hear and really exiting to understand that I have readers outside Sweden!
Welcome to my blog and happy new year to you too! Annelie

MrsUniversum sa...

Så vackert ni har ordnat det, så vacker naturen är.
Gott slut!

Odensvi gård sa...

Tack för inspiration och inblickar i ett annat liv.Vad härligt det ser ut i skymningen,vintervackert men kallt men det är just det som gör att jag älskar våra årstider. Även vår hund som är 14 i juni har för första gången tyckt att det varit kallt.
Ha en skön Nyårshelg vi ses 2015

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails