lördag 27 december 2014

Lediga dagar!

Härliga julhelg! Här tar vi det lugnt hemma i stugvärmen, vi gör inte många knop den här julhelgen, som vanligt är det skönt att koppla av och bara mysa på helt "måste" befriade.

Vi tar det lugnt med familjen, äter god mat och softar framför öppen spisen med kaffe och varm glögg. Äter aningen för mycket gosaker men det hör ju liksom till, den vanliga vardagen  kommer snart iallafall.

Annandagen bjöd vi syrran, dottern och Olof på en lättare jullunch här på Höjden. Julafton firade vi hos svåger och svägerska, glömde kameran hemma så det blev inte förevigat, men men det ser ju ungefär likadant ut som varje år... nöjda miner, en hel drös med klappar och god mat i överflöd.

Julafton borta eller hemma spelar igen roll, glöggen står på värmning mest hela tiden iallafall, det luktar gott av varm glögg, hyacinter och julgran. Vi kör med saftglögg som man kan spetsa med lite rom om man känner för det. Passar bra då vi får både promenerande och bilkörande gäster.

Dagsljuset är minst sagt sparsamt men eftersom vi fått kallare till jul så är det klart väder ute vilket hjälper till att hålla kvar dagsljuset innan det börjar skymma vid 13-tiden. Nackdelen är att vattenkaret i fårhuset fryser och baggarnas vattenhink som jag byter morgon och kväll är en rejäl isbit att hantera.

En av fördelarna är att vi utan att skämmas kan spendera många timmar framför brasan inne i stugvärmen, Atle och jag trängs på fårskinnet i soffan.
Han har inte mycket till päls, det har ingen DSG så de är väldigt frusna av sig. Säkert skulle han pälsa på sig mer om vi var mycket utomhus men med sitt ihopspikade framben är han känslig för kyla och blir snabbt "trebent" då det är -20 ute. Inte mig emot, bara vi kan gå en kortare prommis är han nöjd och belåten. Han är en riktig soffpotatis under vinterhalvåret.

Då vi firat julen borta det här året har vi inte fyllt på med så mycket mat och godis hemma, det känns bara bra. Julskinka, lite kallskuret, löjrom och köttbullar plus lite konfekt, nötter och frukt är allt vi har. Själv gillar jag dadlar, torkade fikon och blodapelsiner det är barndomens jular för mig och frukten blir snabbt till en festlig och god fruktsallad om man vill ha lite variation.
Tanken var att inte göda på husfolket allt för mycket den här julen och det känns som om det har fungerat mycket bra. God fortsättning på julhelgen alla fina!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails